Joulun mausteiset pipariherkut
Virittäydy jouluun leipomalla pipareita
Piparkakku eli pipari on makea leivonnainen, jota syödään erityisesti joulun aikaan. Se on saanut nimensä maustepippurista, joka antoi makua ensimmäisille pipareille.
Piparkakkujen edeltäjiä olivat hunajakakut, jotka muuttuivat piparkakuiksi, kun sokeri korvasi hunajan ja taikinaan alettiin lisätä mausteita. Tyypillisiä mausteita ovat inkivääri, neilikka, kaneli ja maustepippuri. Myös pomeranssinkuorta ja kardemummaa käytetään.
Piparkakusta voi leipoa rapeita pikkuleipiä muoteilla tai rakentaa piparitalon suuremmista osista. Taikinasta voi taiteilla myös vaikkapa piparkakkurasian, kynttilälyhdyn, nimikyltin tai glögimukin koristeen. Vinkit ja ohjeet löytyvät joulukuun KOTI-lehdestä, joka ilmestyy 4.12.