Metsänvartijan hirvipata
Maukas lihapata kokoaa aterialle
1 kg hirven, poron tai naudan paistia
2 sipulia
1 tl suolaa
0,75 tl mustapippuria
5 katajanmarjaa hienonnettuna
2 rkl riistafondia (tai 0,5 – 1 lihaliemikuutiota)
1 tlk (70 g) tomaattisosetta
4 dl vettä
2 dl ruokakermaa
2 dl sokeroitua mustaherukkamehua
2 tl basilikaa
1 tl timjamia
2 - 3 rkl vehnäjauhoja + vettä
Paistamiseen voita, ruokaöljyä tai margariinia
Päälle tuoretta persiljaa ja/tai timjamia
- Kuutioi kalvoista puhdistettu liha reiluiksi paloiksi. Ruskista lihat pienissä erissä paistinpannulla rasvassa ja siirrä ne sitä mukaa pataan tai kattilaan (pese paistinpannu tarvittaessa välillä).
- Paista hienonnettu sipuli ja lisää lihojen joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja katajanmarjoilla. Lisää fondi, tomaattisose ja vesi.
- Anna kiehua hiljalleen kannen alla lihan mureudesta riippuen 1 - 2 tuntia kunnes lihat ovat kypsyneet.
- Lisää ruokakerma, mustaherukkamehu ja kuivatut yrtit.
- Sekoita vesitilkkaan vehnäjauhot. Kaada seos ohuena nauhana kastikkeeseen samalla sekoittaen. Anna kiehua 2 - 3 min. Tarkista maku.
- Lisää tarjoiluastiaan kastikkeen päälle tuoretta persiljaa ja/tai timjamia. Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.
VINKKI
Lisää halutessasi tarjoiluastiaan kastikkeen päälle smetanaa ja suikaloituja mauste- tai suolakurkkuja.
Voit hauduttaa ruoan myös uunissa aluksi 200 asteessa 30 min. Alenna lämpö 150 asteeseen. Hauduta vielä 1 - 1 1/2 tuntia.