Mitä me syömme?
Ruokavalinnat vaikuttavat sekä terveyteen että ympäristöön.
Ruokavalinnoilla on merkitystä. Se, miten syömme, vaikuttaa sekä terveyteen että ympäristöön.
Luonnonvarakeskuksen Ravintotase kertoo suomalaisten kulutustottumuksista. Vuoden 2017 tilastojen mukaan suomalaiset kuluttivat kokonaisuudessaan 166 kg nestemäisiä maitotuotteita, 81 kg lihaa, 80 kg viljaa, 67 kg hedelmiä ja 64 kg vihanneksia henkeä kohden vuonna 2016. Kananmunia syötiin vuonna 2016 lähes 12 kg henkeä kohti.
Kuva 1. Elintarvikkeiden kulutus henkeä kohti. Perunan ja kalan kulutuksesta ei saatavilla tässä tilastossa tietoja 2013-2016 (Lähde: Luonnonvarakeskus 2017, Ravintotase)
Kotitalouksien kulutusta on tarkasteltu erillisissä yksittäisissä tutkimuksissa. Tuoretta lihaa ostettiin kotitalouksiin noin 27 kg/hlö, josta naudanlihaa vajaa kaksi kiloa vuonna 2012. Siipikarjanliha nousi vuonna 2012 sianlihan paikalle suosituimmaksi lihalajiksi. Kotitalouksiin ostettiin ja kalastettiin kalaa keskimäärin lähes 7 kg henkilöä kohden. Kotitalouksien elintarvikkeiden kulutus henkeä kohden on pienempi kuin kokonaiskulutus, sillä kulutusta tapahtuu myös kotitalouksien ulkopuolella, kuten ravitsemispalveluissa. Lisäksi kotitalouksissa kulutetaan suurempi osa syötäväksi kelpaavia elintarvikkeiden osana, kokonaiskulutukseen lasketaan mukaan myös esimerkiksi lihan osalta luut.
Tämä teksti perustuu Suomen Ympäristökeskuksen artikkeliin. Koko artikkelin voi lukea täältä.