Nuuskarasioista patjoihin - roskien määrä ja kirjo yllätti roskareippailijat

3 min read

Maa- ja kotitalousnaiset· Tietoa meistä

Maa- ja kotitalousnaisten Roskareippailukampanjassa yhdistettiin ympäristön siivous ja liikunta Ukosta Impiin 4.4. - 11.6.2019

Roskiapellolla T Iina Kujala

27.6.2019

Maa- ja kotitalousnaisten kevään ja alkukesän Roskareippailu-kampanjaan osallistui yli 600 henkilöä. Tietoja saatiin yli 40 tapahtumasta ja niissä siivottiin 350 km teiden varsia. Lisäksi roskia kerättiin mm. koulujen, kauppojen, huoltoasemien ja teollisuuslaitosten ympäristöistä.

Mitä tien varsilta löytyikään?

Yleisiä teiden varsille heitettyjä roskia olivat take away -ruokien muoviset, styroxiset ja paperiset pakkaukset ja kääreet, muovipullot, metalliset juomatölkit, tupakka- ja nuuskarasiat, "mäyräkoirien" kääreet, muovipussit, karkkipaperit ja tupakan natsat. Kaikenlaista muutakin roskaa löytyi: ainakin tapahtumien julisteita ja opasteita, polkupyörä, patja, pölykapseleita, nastarengas, pölynimuri, matkaradio, keittiön yläkaappi, tynnyri, vaatteita, styroxin kappaleita, harava, käytetty ruisku ja jopa pari vitosen seteliä. Usein metallitölkit olivat ruhjoutuneita, ettei niistä saanut enää panttia.

Roskan runsas määrä ällistytti monet ryhmät. Jollei roskia olisi kerätty, niistä maatumattomat roskat kuten muovit jäisivät ikiajoiksi rumentamaan maisemaa ja aiheuttamaan vahinkoa ympäristölle. Positiivisia uutisiakin kuultiin, joiltakin aiemmin kylän tienvarsia siivonneilta tuli huomioita roskien ja erityisesti lasipullojen vähenemisestä. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu. Sosiaalisessa mediassa jaetut "roskakuvat" ovat myös tarkoitettu havahduttamaan ihmisiä pohtimaan omaa roskaamiskäyttäytymistään. Jokaisen tulee hoitaa itse jätehuoltonsa, eikä heitellä roskia toisten kerättäviksi.

Liikkuen lisää viihtyisyyttä ja turvallisuutta

Tässä kampanjassa haluttiin tuoda esille liikunnan ja roskien keräilyn yhdistäminen. Ikään kuin kaksi kärpästä hoituu samalla iskulla. Tätä harrastusta voi kukin jatkaa omassa elämässään. Yhtenä tärkeänä tavoitteena oli myös estää metallisten juomatölkkien joutuminen eläinten rehuun. Taannoisen Mtech Digital Solutionsin tekemän kyselyn mukaan metallitölkkien joutuessa rehun mukana märehtijöiden elimistöön ne ovat jopa aiheuttaneet eläinten kuolemia. Eläinten kärsimysten lisäksi tuottajille on tullut taloudellisia menetyksiä.

Yhdessä tehden tuloksia

Roskareippailuihin on haastettu mukaan osallistumaan myös muita yhdistyksiä ja yhdessä on saatu enemmän aikaan. Muutamat yhdistyksemme järjestivät roskareippailun yhdessä paikallisen koulun kanssa koulupäivän aikana. Koululaiset olivat palautteen mukaan innostuneita roskien kerääjiä. Kun on itse mukana pienestä pitäen korjaamassa epäkohtia, niin oppi menee varmasti paremmin perille. Yhteistyötä tehtiin kuntien, kaupunkien tai esimerkiksi pankin kanssa. Näiltä saatiin esimerkiksi roskapusseja tai tarjoilua. Talkoiden jälkeen usein kokoonnuttiin nauttimaan kahvia, makkaroita tai muuta välipalaa ja vaihtamaan kuulumisia.

Roskat hoidettiin eteenpäin paikallisten tienhoitourakoitsijoiden tai kunnan toimesta tai roskat toimitettiin kylän yhteisiin roskankeräyspaikkoihin.

Mikäli tapahtumasi on vielä raportoimatta, tee se tällä lomakkeella.

Roskareippailuja eri puolilla maata

Loimaan Naavanaiset Tipasojan kyläyhdistys, kuva Aino Lukkari

Terva-Oulun Maa- ja kotitalousnaiset, Särkisalon Maa- ja kotitalousnaiset,
kuva Kalle Hellström kuva Erja Alander

Lohikosken Maa- ja kotitalousseura Reisjärven Kangaskylän
ja koululaiset, kuva Kati Hämäläinen Maaseutuseura, kuva Ritva-Liisa Nisula

Seinäjoen Maa- ja kotitalousnaiset, Jyväskylän Maa- ja kotitalousnaiset,
kuva Outi Hantula kuva Niina Rantakari

Kuva Outi Hantula Kuva Erja Alander

Kuva Kalle Hellström Kuva Tiina Makkonen

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee Maa- ja kotitalousnaisten neuvontatyötä.

Kampanjaa tukemassa myös: