Paljonko tarjottavia varataan

1 min read

MKN Ruokaneuvot· Ruokatietopankki

Ruokien ja juomien määrät henkilöä kohden

Mkn vinkitjateemat naistepaivanleivonnaiset tuulihatut kuvamaajakotitalousnaistenkeskustimoviljakainen
Määrät henkilöä kohden

Alkuruoat

  • salaatti 100-150 g
  • tuoresuolattu kala 100 g
  • savustettu kala 75 g
  • leikkeleet 75 g
  • keitto 1,5- 2 dl

Pääruoat (kahden lajin aterialla)

  • salaatti 150-250 g
  • laatikko 300-350 g
  • keitto 3 - 5 dl
  • fileoitu kala 150 g
  • savustettu kala 150 - 200 g
  • lihakastike 150 - 200 g
  • luuton liha ja paisti 100 - 150 g
  • pihvit ja leikkeet 130 - 150 g
  • jauheliha- ja murekeruoat 100 - 150 g
  • broileri 250 g
  • broileri rintafile 100 g

Lisäkkeet

  • keitetty peruna 200 g
  • keitetyt kasvikset 75 g
  • riisi tai makaroni 60 g
  • laatikko 100 - 150 g
  • tuore salaatti 75 g
  • kastike 0,5 dl
  • muhennos 1 dl

Jälkiruoat

  • kiisseli tai puuro 150-200 g
  • pannukakku 150 g
  • marjat 100 - 150 g
  • jäädyke, jäätelö, hyytelö 100 - 125 g
  • juustotarjotin 75 - 100 g
  • jälkiruokakastike 50 - 75 g
  • kahvi, tee 1 - 2 kkp

Juomat

Onnittelujuoma 1,25 dl / hlö
Ruokajuomat
  • maito tai kotikalja tai kivennäisvesi 2 lasia
  • mieto viini 1 - 2 annosta (1 annos = 12 cl)
  • väkevä viini 1 annos (1 annos = 8 cl)
Jälkiruokajuoma
  • kahvi, tee 1 kkp
Muut juomat
  • konjakki , likööri 1 annos (1 annos = 4 cl)
Koko pullo (0,75 l) = 6-7 annosta (mieto viini), 9 annosta (väkevä viini)

Kahvi- ja teekutsuilla tarjotaan henkilöä kohden

  • kahvi/ tee 2-3 kkp
  • vehnänen, kääretorttu, kuivakakku tms 1 viipale tai kpl
  • pikkuleipä 1 kpl / laji (jos vieraissa on runsaasti lapsia, kannattaa pikkuleipiä varata runsaammin)
  • kahvipöydän voileipiä 3 kpl
  • voileipäkakku 1-2 cm viipale
Varaa kahvipöytään
  • maitoa (vähälaktoosinen/laktoositon) 5 dl/10 hlöä, 1 l/20 hlöä, 2,5 l/50 hlöä
  • sokeria ja makeutusainetta