Viisas vitonen perheen ruokailuun
Avain ruokarohkeuteen löytyy yhdessä puuhaillen ja jutustellen.
Viisas viitonen perheen ruokailuun
- Koko perhe, aikuiset ja lapset syövät yhtä aikaa ja samassa pöydässä.
- Ruokailutilanteesta tehdään mahdollisimman mukava ja rauhallinen.
- Aikuiset päättävät mitä syödään ja milloin syödään.
- Lapsi päättää kuinka paljon hän syö.
- Lapset osallistuvat ruuanlaittoon, pöydän kattamiseen ja siivoukseen.
Rytmikästä ruokailua
Kun ruokarytmi on säännöllinen, voi yhdellä aterialla syödä vähemmän – seuraavalla maistuukin sitten paremmin. Viisi ruokailua, aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala sopii useimmille. Näiden välillä ei napostella.
Jos ohittamaton nälkä iskee juuri ennen ateriaa, anna lapselle pilkottuja kasviksia naposteltavaksi. Vahinko ei ole suuri, vaikka itse ruoka jäisikin vähemmälle syömiselle.
Pulinaa ja kolinaa keittiössä
Anna lasten osallistua ruokien suunnitteluun, ostosten tekemiseen ja ruuanvalmistukseen. Sopivia tehtäviä löytyy kaiken ikäisille. Avain ruokarohkeuteen löytyy yhdessä puuhaillen ja jutustellen. Ruokapuuhissa syntyy välillä sotkua, mutta se on merkki siitä, että lapset ja aikuiset ovat olleet ruokarohkeita.
Ruokaa kuvataan helposti muutamilla sanoilla; hyvänä tai pahana, pidän tai en pidä. Salapoliisityö kuitenkin paljastaa, että ruokamaailman kieli on rikasta. Siitä, mistä puhutaan, kiinnostutaan. Ruuilla ja ruoka-aineilla on nimiä, värejä, muotoja, alkuperä ja valmistustapa
Kasvisaarteen arvoitus -hankkeen tavoitteena on lisätä lasten kasvisten syöntiä. Hanke toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella.