Hämeen Härkätiellä

2 min read

Historiallinen tie valtakunnallisesti arvokkaana maisema-alueena

Harkatie lietsassa

Tuu tuu tupakkirulla, mistäs tiesit tänne tulla? Tulin pitkin Turku-tietä, hämäläisten härkätietä.

Tuutulaulustakin tuttu, Turun ja Hämeen linnat yhdistävä Hämeen Härkätie on yksi Suomen vanhimpia historiallisia tietä. Härkätie oli käytössä kauppaväylänä ainakin jo 800-luvulla. Hämeen erämaista ei ole vesireittejä merelle, joten matkaa on taitettu metsiin tallottuja uria pitkin. Härkätietä pitkin kulkivat kauppiaat, talonpojat, pyhiinvaeltajat, sotilaat, kuninkaat ja maantierosvot. Hämeestä tuotiin rannikolle turkiksia, jotka vaihdettiin suolaan, metalliin, aseisiin ja tekstiileihin. Tiellä on ollut merkittävä vaikutus sen varrella olevan alueen asuttamiseen ja kehittymiseen.

Hämeessä Härkätien reitti kulkee Hämeenlinnasta Rengon, Lopen ja Tammelan kautta Somerolle. Hämeenlinnan Vuorentaan ja Tammelan Portaan peltoaukeita lukuun ottamatta reitti kulkee pääosin metsäisissä maisemissa. Härkätiellä on kaksi museotieosuutta, joista toinen kulkee Rengossa 11 kilometrin osuuden Nummenkylästä Lietsaan. Museotien varrella voi pysähtyä ihailemaan Leppälahden perinnebiotooppia sekä Lassilan kangasketoa. Leppälahden laitumella lampaat ja lehmät huolehtivat maisemasta.

Ennen kulkijat majoittuvat keskikievareihin, mutta nykyään on tarjolla monenlaista vaihtoehtoa kartanosta B&B majoitukseen. Hämeen Härkätie on matkailutie, jonka varrelta löytyy kulttuuri-, urheilu- ja luontokohteita sekä nähtävyyksiä moneen makuun. Matka varrella voi poiketa ravintoloissa, kahviloissa, kyläkaupoissa ja muissa ostospaikoissa. Monissa paikoissa paikallisuus näkyy ilahduttavasti myös ruokatarjonnassa. Kesäaikaan palvelut ovat runsaimmillaan, mutta Härkätie on näkemisen arvoinen myös talvella. Loppiaisena tien varren asukkaat ja toimijat sytyttävät lyhdyt valaisemaan tummenevaa iltaa. Lähde kylään maisemaan, nauttimaan mutkaisen tien kurveista autolla tai pyöräillen. Härkätiehen voi tutustua myös virtuaalisesti Kylään maisemaan -hankkeen videon kautta.

Jenni Kunnaala
ruoka-asiantuntija
Kylään maisemaan -hanke
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset