Luonnosta elämyksiä ja elämänlaatua
Mikä rikkaus meillä suomalaisilla onkaan vuodenaikojen vaihtelussa.
Syksy on saapunut, talvi on ovella. Tuulenvire ja viima hiuksissa, kahina haavanlehdissä, valloittava syysväritys vaahteran lehdissä, laineen loiske ja aaltopäät, iholla vastakohtana kallion rosoisuus ja sammalpedin pehmeys, sienten ja marjojen aromit, hajoavan mullan tuoksu sekä väistämättä pimenevät tähti-illat. Mikä rikkaus meillä suomalaisilla onkaan vuodenaikojen vaihtelussa.
Luonto ja ylipäätään vihreät ympäristöt vaikuttavat ihmiseen eri tavoin – riippuen henkilökohtaisesta tottumuksesta, tarpeesta tai elämäntilanteesta. Luontoympäristön kokeminen eri aisteilla saa aikaan tunteita - niillä aisteilla, jotka meillä kullakin on toiminnassa ja tallella; näkö-, kuulo-, haju-, maku- tai tuntoaisti – tai parhaimmillaan nämä kaikki. Aistit täydentävät toisiaan tai jonkun puuttuessa korvaavat osittain toisen.
Luonnolla on vahva vaikutus ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen. Luonto elämyksenä vähentää stressiä ja väsymystä, rauhoittaa ja tuo uusia ajatuksia. Luonnossa olemme läsnä hetkessä. Jokin pitkäänkin mietitty ongelma saattaa ratketa metsä- tai puistokävelyllä. Jo vihreä väri rauhoittaa ja tutkimuksen mukaan se alentaa verenpainetta ja laskee stressitasoa. Myös kaupunkiympäristön, edes osittainen vihreys, lisää viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Puutarha ja sen hoito voi olla jollekin vihreä keidas, mikä tuo hyvää oloa ja nostaa kuntoa. Tämä voitaisiin ottaa vielä enemmän huomioon mm. puutarhatoimintana mielenterveystyössä. Jopa pelkästään luonnon näkeminen luontokuvissa tai sisältä katsottaessa ikkunasta ulos lisää mielihyvän tunnetta ja voimaannuttaa.
Luonto myös kehittää meitä ihmisinä ja lisää empaattisuutta toisiamme kohtaan. Lasten kehityksessä luonto on kasvattava ympäristö kaikkien aistien kehitykselle. Lapsuuden luontokokemukset tukevat parhaimmillaan ihmisen kehitystä aikuisuuteen. Lapsethan koskettelevat luonnossa kaikkea ja keräävät taskut täyteen käpyjä, risuja, kiviä, kukkia ja jopa matoja. Samalla lapset oppivat tuntemaan sieniä, villiyrttejä, kukkia ja vaikka perhosia. Lasten tasapainoaisti ja näkökyky ovat myös täydessä toiminnassa, kun joka paikkaan pitää kiivetä ja kokea se suuri seikkailu.
Haju- ja makuaisti kulkevat usein käsikädessä. Luonnon tuoksut herättävät muistoja, ja yhdistettynä luonnon makuihin, ne saavat aikaan elämyksiä. Jos kokemus tarjotaan vielä sammalmättäällä puunrunkoon nojaten, kauniissa maisemassa, tarjolla on moniaistinen elämys. Kuuloaisti reagoi samalla puiden lehtien kahinaan ja veden solinaan, ja niin myös luonnon äänet rauhoittavat mättäällä istujaa. Äänimaisemalla on vahva vaikutus ihmiseen; melu häiritsee.
Voiko vihreää hyvinvointia tuotteistaa?
Metsämme, järvemme ja kulttuuriperintömme tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia yritystoiminnalle. Luonnon ja maiseman tarjoamat hyvinvointivaikutukset voidaan tuotteistaa osaksi muuta yritystoimintaa. Luonnon ja erilaisten paikkojen ominaisuuksista ja arvoista voidaan luoda myytäviä palveluita. Luonnon ja kulttuurimaiseman monimuotoisuuden säilyminen ja vaaliminen korostuu luontopalveluita edistettäessä. Kokonaiselämys tuottaa hyvinvointia, mikä tukee kestävää kehitystä.
Kuluttajat etsivät elämänlaatua parantavia luontokokemuksia, -elämyksiä ja merkityksellisyyttä. Toisaalta yksilöllisyys ja toisaalta vahva yhteisöllisyys kulkevat käsikädessä. Ulkomaalaiset arvostavat usein asioita, jotka ovat meille tuiki tavallisia. Jalan alla narskuva lumi, tähtitaivas, järven jää, mustikoiden poiminta – niitä ei voi kokea kaikkialla. Osaammeko arvostaa tätä kaikkea? Osaammeko tarjota tätä muillekin?
Sinikka Jokela
Kirjoittaja toimii maisemasuunnittelun asiantuntijana Pohjois-Savon Maa- ja kotitalousnaisten MKN maisemapalveluissa.
Maisema mielessä on Maa- ja kotitalousnaisten MKN Maisemapalveluiden blogisarja, jossa kerrotaan Suomen kauneimmista ja arvokkaimmista maisema-alueista – meidän omista maisemistamme, niin työn kuin vapaa-ajan kautta.
Kuvat: Sinikka Jokela