Viskuri, maaseutuyrittämisen kehittämishanke
Viskuri-hanke auttaa yrittäjälähtöiseen yhteistyöhön. Hanke on päättynyt 31.3.2020
Mikäli maatilojen välille halutaan yhteistoimintaa (esim. sadonmyynti-hiehon kasvatus-konetyö-työvoiman osto/tarve-maidontuotanto), kannattaa kysyä VISKURISTA, onko perusteilla ryhmä, johon voisi liittyä mukaan.
VISKURI- hanke ei ole tarkoitettu yksistään maatiloille, vaan kehittämisryhmä voidaan perustaa myös muista maaseudun yrityksistä (esim. elintarvike- tai metallipuolen pk. yritys, koneyhteistyö, ympäristöteknologia tai vaikka työosuuskuntatoiminta).
Tällä hetkellä ajankohtaista on yhtiöittäminen ja yhteisnavetta sekä erikoiskasvit. Näihin otamme mielellämme lisää yrittäjiä.
Kasviviljelyn osalta pohditaan tuottoisampien viljelykasvien viljelyä. Mikäli esim. suurimokaura, tattari tai kvinoa kiinnostavat, kysy mahdollisuutta päästä uusiin erikoiskasvi – ryhmiin.
Hanke on päättynyt 31.3.2020.
Viskuri- hanke onnistui mainiosti ja onkin aika lämpimästi kiittää mukana olleita henkilöitä.
Viskuri -hankkeen tavoitteena oli kehittää maatalouden ja maaseutuyrittäjien kilpailukykyä ja kannattavuutta synnyttämällä toimijoiden välille yhteistoimintaa ja -yrityksiä. Tarkoitus oli myös aktivoida maaseudun yrittäjät ja muu väestö näkemään yritystoiminnan uusia mahdollisuuksia. Hanketyössä tarkastelua tehtiin taloudellisesta, toiminnallisesta ja muutosagentti näkökulmista. Kesken hanketoiminnan jouduttiin tilanteeseen, jossa jo hyväksytty hankesuunnitelma muutettiin ja mm. hankkeeseen mukaan lähtevien ryhmäläisten opintomatkasuunnitelmista jouduttiin päärahoittajan esityksestä luopumaan. Tuolloin myös hankebudjettia pienennettiin kolmanneksella.
Alun perin hankkeessa tavoiteltiin 16 kehittämisryhmää ja näihin 80 yrittäjää tai yrittäjäksi aikovaa. Ainakin kahdeksan osalta oli tarkoitus myös saada jatkokehityskelpoinen yritysidea, jonka jälkeen yrittäjät voisivat jatkaa oman ideansa suunnittelua. Hankkeen indikaattoritavoitteisiin kirjattiin peräti kymmenen uutta yritystä ja kymmenen uutta työpaikkaa (osa naisille) hankeaikana tai pian hankkeen päättymisen jälkeen.
Supistetullakin budjetilla saatiin koottua 17 kehittämisryhmää, joissa mukana oli 63 yrittäjää tai siksi aikovaa. Hankkeessa järjestettiin yhteensä 10 seminaaria ja infotilaisuutta, joissa yhteenlaskettu henkilömäärä oli hieman yli 300. Näistä n. 40 % oli kohdealueen ulkopuolisia.
Erityisesti yhteisyritysten tai -verkoston muodostumisessa on huomioitavaa, että suunnittelu- ja toteutus vaativat vuosia, mutta varsinkin luottamuksen syntyminen toimijoiden välille vie aikaa. Silti hankeaikana on rekisteröitynyt jo kaksi uutta yritystä, joissa mukana on kaksi naisyrittäjää. Yksi yrityskauppa on syntynyt ja lisäksi kolmessa kehittämisryhmässä on tapahtunut ryhmäläisten yhteistyötä esim. työn suunnittelun ja toimien keskittämisen kautta tai osaamisen jakamisen ja verkostoitumisen osalta. Edelleen hankkeen päättymisen jälkeen mahdollisia yhteistyökuvioita tulisi 4-5, lähinnä OY- ja OSK- muotoisiin yrityksiin, mutta myös vertaisryhmiin.
Uusia työpaikkoja on hankeaikana syntynyt kolme, joista vähintään kaksi on naistyöpaikkoja. Hankkeen päättymisen jälkeen suunnitteilla oleviin uusiin yrityksiin tai yhteistyöverkostoon voidaan odottaa syntyvän uusia työpaikkoja 4-5, joista osa naistyöpaikkoja. Lisäksi yrityksissä on myös uudistettuja työpaikkoja.
Hankkeeseen ja sen tuloksiin voidaan olla tyytyväisiä. Myös hankehenkilöstön valmiuksia saatiin edelleen kehitettyä, joten jatkossa osaaminen palvelee alueen toimijoita sekä osaltaan edistää yritysten kannattavuutta ja kilpailukykyä. Viskuri -hankkeen myötä saatiin myös aktivoitua alueen toimijoita miettimään uusia yritys- ja yhteistyömahdollisuuksia.
Liisa Koskela, yritysjohtamisen erityisasiantuntija
Viskuri-hankkeen loppuraportti 2016-2020.
Viskuri-hankkeen kauraretki ja opintomatka Kinnusen Myllyllä 15.8.2018. Matkakertomus on luettavissa tästä.
Viskuri-hankkeen opintomatkan matkakertomuksen 25.-28.9.2017 Itävaltaan voit lukea täältä
Opintomatkan matkakertomus Agritechnica-messuilta 13.-16.11.2017 on luettavissa tästä. Messumatka sisälsi tilakäyntejä.
Hanhenjalat ja erilaiset mekaaniset harat olivat myös varsin näkyvästi messuilla. Halleihin oli tuotu myös havaintoruutuja demonstroimaan koneen toimenpiteitä tai työn tuloksia (mm. kylvötiheys tai riviväli).