Äidin rapeat maustepiparkakut
Piparkakuilla voidaan edelleen – vanhan perinteen mukaisesti – toivottaa onnea ja välittää viestejä.
Äidin rapeat maustepiparkakut
Taikina
1,5 dl siirappia
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl neilikkaa
0,5 tl inkivääriä
(tai korvaa nämä mausteet piparkakkumausteella)
150 g voita
1 muna
7,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
- Laita sokeri, siirappi ja mausteet kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa. Lisää seokseen voi, anna sulaa ja sekoita.
- Jäähdytä seos.
- Lisää seokseen kananmuna.
- Sekoita ruokasooda osaan jauhoista. Kaada jauhot seoksen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää jauhoja, kunnes saat kovan taikinan. Taikinan tulee olla kiinteää, silloin se ei leviä uunissa.
- Nosta jääkaappiin ja anna kovettua ainakin 2 tuntia tai seuraavaan päivään.
- Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi, 2–3 mm paksuksi levyksi.
- Ota muotilla erimallisia piparkakkuja ja nosta ne lastalla leivinpaperilla päällystetylle pellille.
- Paista saman kokoiset piparkakut samalla pellillä 200 asteessa noin 8 minuuttia kauniin ruskeiksi.
- Jäähdytä piparit tasaisella alustalla. Säilytä tiiviskantisessa rasiassa.