Bratwursti
Perinteiset bratwurstit maistuvat varmasti
Bratwursti
800 g sian lihaa (lapa tai niska)
250 g silavaa tai siankylkeä
1 rkl suolaa
0,25 tl mustapippuria
0,25 tl meiramia
0,25 tl timjamia
0,25 tl oreganoa
0,25 tl jauhettua korianteria
0,25 tl muskottia
1 dl vettä tai olutta
0,5 dl ruokakermaa
1 tl sitruunamehua
- Paloittele possunlapa tai niska ja silava 2–3 cm kuutioiksi.
- Jauha ensin lapa tai niska käyttäen lihamyllyssä suurireikäistä etulevyä.
- Lisää silavakuutiot kerran jauhettuun lihaan ja jauha seos uudelleen.
- Sekoita keskenään kaikki mausteet ja lisää kermaa, olutta (tai vettä) sen verran, että taikinasta tulee notkeaa.
- Sekoita massa huolellisesti, jotta mausteet ovat tasaisesti sekoittuneet. Suolan määrä riippuu makutottumuksista. Vaivaa taikina hyvin. Jos massa on liian kovaa, lisää n. 0,5 dl nestettä.
- Pursota makkaramassa suoleen ja sido sopivankokoisia makkaroita ja pistele esim. neulalla tai cocktailtikulla.
- Hauduta 80–100 -asteisessa vedessä 15–20 minuuttia. Kypsä makkara nousee pintaan. Makkaran sisälämpötilan tulee olla 70–80 astetta. Makkarat voi myös paistaa uunissa 175–200 asteessa n. 30 min. Laita uunipannulle nestettä, jottei makkara pala.
- Ruskista makkarat voissa ennen tarjoilua.