Eteläsavolainen ohrarieska
Etelä-Savossa ohrarieska on röpö-, ryyni- tai röhkörieska
Ohrarieska
(pellillinen)
1,5 l piimää
4,5 dl rikottuja ohrasuurimoita
1,25 dl ohrajauhoja
kourallinen kauraryynejä
1–2 dl sulatettua voita tai margariinia
2 tl suolaa
- Sekoita ohrasuurimot piimään ja anna turvota yön yli jääkaapissa.
- Lisää joukkoon muut ainekset ja sekoita taikina.
- Kaada taikina voidellulle, reunalliselle uunipellille ja paista 250 asteessa 30–40 minuuttia kullanruskeaksi.
- Tarjoa rieska lämpimänä munavoin tai voin kera.
Vinkki! Osan piimästä voi korvata kermaviilillä tai kermalla, jolloin rieskasta tulee pehmeämmän makuista.
Etelä-Savon rakkaalla rieskalla on monta nimeä
Erilaiset rieskat ovat olleet Etelä-Savossa viikoittain valmistettu herkku, mutta myös suosittua pitotarjottavaa. Juvan ja Anttolan ja monen muun eteläsavolaisen pitäjän perinneruokaa ohrarieskaa on nautittu myös perinteisesti juhannuksena.
- Oikeaoppinen tapa on nauttia ohrarieskaa munavoin kera, opastaa Maa- ja kotitalousnaisten Etelä-Savon kotitalousneuvoja Mervi Kukkonen. Juotavana rieskan kanssa on usein tarjoiltu piimää.
Perinteiseen savolaiseen ohrarieskaan käytetään rikottuja ohrasuurimoita ja/tai karkeita ohrajauhoja sekä piimää, mutta on rieskaa valmistettu myös maidosta, kermasta ja viilistäkin. Esimerkiksi Mäntyharjulla on rieska tehty kokomaitoviiliin. Tärkeää ohrarieskan valmistamisessa on antaa ohraryynien liota ja turvota nesteessä yön yli.
Erilaisia rieskavariaatioita löytyy useampiakin, eroja on ohjeissa tai valmistustavoissa. Juhannusrieska valmistettiin uunin arinalla koivutuohien päällä, lehtirieska syksyllä kaalinlehden päällä. Laskiaisen rasvarieskaan lisättiin rasvaa sekä ruskistettua sianlihaa. Rasvarieskaa tehtiin kirkkoevääksi.
Etelä-Savossa valmistetaan rieskaa myös tattariryyneistä, jolloin se sopii hyvin myös gluteenittomaan ruokavalioon. Ja nimiähän rakkaalle rieskalle löytyy vielä edellä mainittujenkin lisäksi, vaikka ohjeissa ei suuria eroja olekaan. On röpörieskaa, ryynirieskaa ja röhkörieskaa.
Mervin ohrarieskainnostus on ollut välillä kadoksissa, mutta hän on löytänyt ohrarieskan uudelleen mutkan kautta kokeilemalla toisenlaista versiota, kaurahelmirieskaa.
- Uutuusrieska herätti innostuksen myös perinteiseen ohrarieskaan ja niin meidän perheessämme alkoi uusi rieskakausi, iloitsee Mervi.
Juttu on julkaistu lehdessä KOTI 5/2010.