Jouluruokien tuunaus Astan ja Mervin kanssa

Tuunasimme kaappien joulunajan hukkaruoat uusiksi herkuiksi. Poimi ideat, ole hyvä!

Punajuuri

FBLivessä tuunasimme kaappien joulunajan hukkaruoat uusiksi herkuiksi. Ruoka-asiantuntijamme Asta Asunmaa poikkesi vierailulle Mervi Mäki-Nesteen köökkiin. Mervi on Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten johtokunnan puheenjohtaja, sekä Maa- ja kotitalousnaisten keskuksen hallituksen jatkava puheenjohtaja.

Astan ja Mervin tuunaukset:

Rosollista saa vaikka sosekeiton, pyttipannun tai uudistetun salaatin. Lisäsimme rosolliin yhden omenan pilkottuna ja sekaan lisättiin creme fraiche purkin loppu. Sopii hyvin myös kermaviili tai maustamaton jugurtti. Sekoitetaan hyvin ja annetaan hetkinen maustua, samalla salaatti muuttuu suloisen vaaleanpunaiseksi.

Joululaatikoistakin voi valmistaa keittoa tai upottaa jämät mureketaikinaan nesteeksi. Tällä kertaa valmistimme nopeita rieskoja. Noin parin dl verran lanttulaatikkoa, n. desin verran jäljelle jäänyttä kinkunliemikastiketta nesteeksi, yksi muna, yksi kukkura tl leivinjauhetta sekä vehnä/sämpyläjauhoja kolmisen desiä. Sekoita ainekset, lisää jauhoja vähitellen. Jauhoja sen verran, että taikina on pehmeää ja sen voi lusikalla ”läimäistä kökkösiksi” leivinpaperin päälle uunipellille. Jauhota lusikka ja painelele rieskat tasaisiksi. Paista 225-250 asteessa n. 10-15 min.

Uuden Vuoden vastaanottoa varten joululimppu muuntuu rapeiksi suolapaloiksi pannulla tai uunissa. Suikaloi leipä suupaloiksi ja pane kulhoon, kuumenna öljy pannulla, lisää siihen pari kolme valkosipulinkynttä (suolaa maun mukaan tai ei ollenkaan) ja leipäsuikaleet. Sekoita hyvin. Voit jatkaa kuumennusta paistinpannulla, kunnes leivät saavat väriä ja rapeutta. Mielestäni on helpompaa kaataa suikaleet uunipannulle ja suorittaa paahto 225-250 asteen uunissa. Muista kuitenkin valvoa uunia, etteivät leivät tummu liikaa.

Torttujen valmistuksesta jääneistä taikinalevyistä saa nopsaan pasteijoita kinkun ja savukalan jämiä hyödyntämällä. Sulata taikinalevyt paketin ohjeen mukaan. Keitä pari kananmunaa, jäähdytä, kuori ja hienonna ne. Hienonna kinkkua ja perkaa savukalaa sekä sekoita ne eri kulhoissa kananmunahakkeluksen kanssa. Voit maustaa seoksia haluamallasi mausteilla tai esim. tillillä tai persiljalla, mikäli niitä on jäänyt joululta tuoreina. Samoin hyödynnä pasteijoihin tai piiraisiin juustojen jämät. (Juustoista saa vielä naposteltavaa uuden vuoden valvojaisiin ja jos niitä juustoja aina vaan on jäljellä, raasta loput pakkaseen.) Jaa täytteet taikinalle ja ummista pasteijat. Tee toisista kolmioita ja toisella täytteellä olevista, vaikka suorakauteen muotoisia. Voitele pasteijat, mikäli haluat, ei ole välttämätöntä. Paista n. 200-225 asteessa 10-15 min. kunnes ne saavat kauniin värin.

Kermaa, rahkaa ja mahdollisia muita maitotaloustuotteita saa upotettua hedelmien kanssa jälkiruokiin. Kuori ja pilko hedelmät kulhoon, lisää esim. kermarahkaa tai vaniljarahkaa, jugurttia tms. ja sekoita. Murenna joukkoon pipareita, kuivakakkua tai vaikka hedelmä karamelleja.

Juomatta jääneestä glögistä voi keittää kiisselin tai ohuen kastikkeen, käyttää hyytelöiden tai kiilteiden valmistukseen. Kokeile lorauttaa glögiä teen joukkoon… tai jäädytä jääpalapusseihin makujääksi.