Kaalijyvättö

Kaaleista saa vaihtelevia ruokalajeja.

Parsak lehtik kukkak

4 annosta

2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl esikypsennettyjä, rikottuja
ohrasuurimoita tai
spelttihelmiä
n. 6 dl kaurajuomaa
200 g lehtikaalia
200 g kukkakaalia
200 g parsakaalia
1–2 (100 g) sipulia
2 rkl rypsiöljyä
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
0,5 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl sitruunamehua
(0,5 dl paahdettuja
hasselpähkinöitä)

1. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi
ja lisää liemikuutio. Sekoita joukkoon
ohrasuurimot ja keitä välillä sekoittaen
noin neljä minuuttia eli kunnes
neste on imeytynyt. Sekoita joukkoon
kaurajuoma ja kuumenna kiehuvaksi.
Anna suurimoiden kiehua miedolla
lämmöllä ilman kantta noin 20 minuuttia.
Varmista kypsennysaika pakkauksesta.

2. Valmista ohran kypsyessä kasvikset.
Huuhtele kaalit ja valuta ne. Hienonna
lehtikaali ruoteineen ja leikkaa kukkasekä
parsakaalit pienehköiksi paloiksi.
Kuori sipulit, puolita ja leikkaa ne viipaleiksi.

3. Kuumenna isossa paistokasarissa
öljy ja juustokumina. Lisää kukka- ja
parsakaali sekä sipulit. Kuullota noin
10 minuuttia. Sekoita joukkoon lehtikaali
ja peitä kannella. Kun lehdet ovat
pehmenneet, mausta suolalla, sokerilla,
pippurilla ja sitruunamehulla.

4. Kaada kypsä, kostea, vielä hieman
vellimäinen jyvättö (lisää tarvittaessa
kaurajuomaa) kasvisten joukkoon.
Sekoita nostellen. Viimeistele ruoka
halutessasi rouhituilla pähkinöillä.
Tarjoile heti.