Kotimämmin valmistus
Kokeile mämmin keittoa ja paistoa kotona!
Mämmi
Katso videolta, miten mämmi valmistuu kotona!
1. vaihe
1½ l vettä
250 g mämmimaltaita
500 g ruisjauhoja
2. vaihe
2 l vettä
250 g mämmimaltaita
500 g ruisjauhoja
3. vaihe
(1 - 2 dl siirappia)
2 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
1 tl suolaa
Päälle:
sokerivettä (1 dl vettä / 1/2 dl sokeria)
- Kuumenna vesi poreilevaksi, 60 – 65 astetta. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1½-2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi 50 - 55 -asteisessa uunissa tai altaassa vesihauteessa, esimerkiksi tiskialtaassa (lisää kuumaa vettä altaaseen niin usein, että imellytettävä seos pysyy imellytyslämpötilassa). Seos ohenee imeltyessään.
- Huom! Mittaa ajoittain ruokalämpömittarilla seoksen lämpöä, jonka tulisi olla 50 - 55 astetta. Hyvä apu uunin lämpötilan tarkistamiseen erillinen uunilämpömittari.
- Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot. Jätä ripaus pinnalle. Peitä kattila kannella. Jatka imellytystä kuten edellä vielä pari tuntia.
- Imeltämisen jälkeen mämmin tulee olla löysää. Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaan palamista. Mausta. Keitä vielä 5 minuuttia. Jäähdytä seos haaleaksi. Jaa mämmi mämmituokkosiin, foliovuokiin tai uunivuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin ¼ vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi. Paista uunin alatasossa 150 asteen lämmössä noin 2½ tuntia.
- Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kerman, kermamaidon, vaniljakastikkeen tai jäätelön kera. Mämmi säilyy jääkaapissa noin 10 päivää. Mämmin voi myös pakastaa.
Tästä annoksesta tulee n. 4 litraa mämmiä paistettavaksi.
VINKKI: Siirapin voi jättää pois, jolloin mämmi ei ole niin makeaa.