Laskiaspulla ja gluteeniton laskiaispulla
Ulkoilun jälkeen maistuu lämmin kaakao ja tuhti laskiaispulla.
Jos leivot molempia, leivo ensin gluteenittomat ettei tavallisia jauhoja sotkeennu gluteenittomaan leivontaan.
Laskiaispullat (25-30kpl)
5 dl maitoa
50 g hiivaa tai 3 pss kuivahiivaa
2 muna
2 tl suolaa
2dl sokeria
2tl kardemummaa
2dl perunajauhoja
12–14 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Voiteluun:
1 muna
pinnalle:
mantelilastuja tai rouhetta
täyte 1:
4 dl kermaa
2 tl vaniljasokeria
2rkl sokeria
mansikkahilloa
täyte 2:
200 g mantelimassaa
2–3rkl kermaa mantelimassan notkistamiseen
4 dl kermaa
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmunat.
- Alusta taikina jauhoilla. Lisää pehmeä voi ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
- Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa hyvin ja pyörittele tangoksi. Jaa tanko 15 osaan ja pyörittele palat pulliksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota leivinliinan alla.
- Voitele pullat munalla ripottele pinnalle mantelilastuja tai rouhetta. paista pullia 225 ºC:ssa n. 10 min.
- Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi irti ja täytä haluamallasi täytteellä.
Jos käytät kuivahiivaa, tulee nesteen olla 42-asteista.
Gluteenittomat laskiaispullat
5 dl kädenlämpöistä maitoa tai hieman lämpimämpää, jos käytät kuivahiivaa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1,5 - 2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
1 dl rypsiöljyä
2 dl hienoja riisijauhoja (Risenta)
7 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 pss kuivahiivaa tai tuoretta hiivaa 50g
Voiteluun:
1 muna
raesokeria tai mantelilastuja
- Maito, psyllium, suola, sokeri ja kardemumma (tuore hiiva) sekoitetaan keskenään. Lisää kananmunat ja öljy.
- Riisijauhot, kuivahiiva ja puolet jauhoseoksesta sekoitetaan keskenään ja lisätään nesteseokseen vatkaten. (Pallovatkain on kätevä hiivataikinoiden tekoon.) Seoksen annetaan turvota 10-15 min. jonka jälkeen loput jauhoseoksesta lisätään taikinaan.
- Taikinasta tulee sen verran löysä, että sitä voi annostella ruokalusikalla. Taikina on löysyydestään riippumatta kuitenkin käsin leivottavaa. Jauhota kädet jauhoseoksella ja ota taikinasta sopivan kokoisia palloja lusikalla.
- Pyöräytä taikina palloiksi käsissä ja laita leivinpaperin päälle uunipellille. Kohota pullat, voitele kananmunalla ja ripottele päälle raesokeria tai mantelilastuja. Paista pullat +200'C kunnes olivat sopivan värisiä, n. 10 min.