Lihakeitto

Hyödynnä keittoon pitkään kypsyviä ruhonosia.

Lihakeitto

10-12 annosta

2,5 l vettä
1–1,2 kg hirven tai naudan lapaa (+ luita)
1,75 tl suolaa
4 laakerinlehteä
15 kokonaista maustepippuria
2-3 (300g) sipulia
pala (350 g) lanttua
pala (200 g) selleriä
4–7 (500 g) porkkanaa
1 (200) g palsternakkaa
800 g perunoita
1 tl kuivattua lipstikkaa hienonnettuna

Pinnalle hienonnettua, tuoretta persiljaa

  1. Lisää liha veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen vähän aikaa ja kuori pinnalle nouseva vaahto pois. Lisää suola ja mausteet. Keitä kannen alla kunnes liha on kypsää (1,5 - 2 tuntia). Voit koettaa lihan kypsyyttä cocktailtikulla, jos tikku painuu helposti lihaan, on se kypsää.
  2. Ota liha pois liemestä. Anna jäähtyä. Perkaa lihasta pois jänteet ja muu syötäväksi kelpaamaton. Kuutioi liha suupalan kokoisiksi paloiksi.
  3. Tarkista nesteen määrä, mikäli sitä on haihtunut, lisää vettä. Lisää kiehuvaan liemeen kuutioituja kasviksia kypsymisjärjestyksessä (ainelistan järjestys): sipuli, lanttu, selleri, porkkana, palsternakka ja lopuksi perunakuutiot sekä lihakuutiot. Jatka keittämistä perunoiden lisäämisen jälkeen n. 20 min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  4. Mausta lipstikalla. Tarkista suola.
  5. Lisää pinnalle hienonnettua persiljaa tarjolle tuotaessa.