Maa-artisokka-omenakeitto
Pieni kupllinen keittoa herättää mukavasti ruokahalun. Tuhdimpi keittoannos lisukkeineen sopii aterian pääruoaksi.
4 annosta (alkuruokana)
500 g maa-artisokkia tai palsternakkaa
1 pieni sipuli
2 hapokasta omenaa
2 rkl voita
3 oksaa tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua
2 dl omenamehua
n. 5 dl kasvislientä
2 dl ruokakermaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
(suolaa)
1. Pese ja kuori maa-artisokat ja kuutioi ne.
2. Kuori ja kuutioi sipuli ja omena ja kuullota ne voissa miedolla lämmöllä.
3. Lisää maa-artisokat ja jatka kuullottamista n. 10 minuuttia.
4. Kaada sekaan omenamehu ja noin puolet kasvisliemestä sekä tipauta timjaminoksat mukaan. Anna porista miedolla lämmöllä kannen alla, kunnes maa-artisokat ovat kypsyneet.
5. Ota timjaminoksat pois. Lisää kerma ja soseuta tasaiseksi. Ohenna tarvittaessa kasvisliemellä sopivan paksuiseksi. Mausta pippurilla (ja suolalla).
6. Ripottele pinnalle halutessasi timjaminlehtiä.
Vinkki: Käytä valmista maa-artisokkasosetta. Lisää se sipulin ja omenankuullottamisen jälkeen. Kypsennysaika lyhenee.