Makea omenaleipä
Mehevä leipä sopii jouluviemisiksi
Makea omenaleipä
2,5 dl vettä ja/tai omenamehua
2 rkl tummaa siirappia
noin 1 tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
0,5 pss kuivahiivaa
noin 5 dl vehnäjauhoja
3 dl omena- ja/ tai porkkanaraastetta
1 dl rusinoita
1 dl siemeniä ja/tai pähkinöitä
1 rkl rypsiöljyä
öljyä vuoan voiteluun
- Lämmitä neste reilusti lämpimäksi (42 °C). Lisää siirappi ja suola.
- Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin ja jauhot nesteeseen. Lisää noin puolet vehnäjauhoista.
- Lisää omena- ja/tai porkkanaraaste, rusinat ja siemenet tai pähkinät. Lisää jauhoja hiljalleen ja vaivaa huolellisesti puulastalla tai käsin, lisää öljy vaivaamisen loppuvaiheessa. Taikinan tulee jäädä melko löysäksi.
- Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä.
- Voitele vuoka öljyllä. Painele taikina kevyesti vuokaan. Taputtele pinta kauniiksi.
- Anna kohota vielä hetken aikaa. Voitele halutessasi vesi-siirappiseoksella tai kananmunalla, saat tällöin leipään kiiltävän pinnan. Voit myös koristella leivän esimerkiksi siemenillä.
- Paista 175 asteessa noin 1 h 15 min.