Mämmiherkkuja
Kokeile mämmitikkuja, käärretorttua tai Ämmin mämmishottia!
Mämmimuffinit
300 g mämmiä
100 g sokeria
100 g voisulaa
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 tl leivinjauhetta
- Notkista mämmi lämmittämällä hetken mikrossa. Lisää voisula ja sokeri. Sekoita.
- Lisää munat ja sekoita huolellisesti. Sekoita jauhot ja mausteet keskenään ja lisää taikinaan.
- Jaa taikina muffinssivuokiin. Paista 200 asteessa 15 min.
- Tarjoile sellaisenaan tai appelsiinilla maustetun kermavaahdon kera. Voit koristella muffinit myös sokerivesikuorrutteella ja koristella sitruksenmakuisilla strösseleillä.
Mämmi-ämmän kääretorttu
250 g mämmiä
2 munaa
50 g voita
1 dl kaakaojauhetta
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Täyte:
200 g appelsiini ja/tai sitruuna tuorejuustoa
250 g rahkaa
1 dl sokeria
- Sekoita kaikki pohjataikinan aineet keskenään.
- Kaada uunipellille ja paista 190 asteessa noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
- Sekoita tuorejuusto, rahka ja sokeri hyvin.
- Levitä täyte pohjalle, kääri rullalle ja ripottele tomusokeria päälle.
Mämmirahka
250 g maitorahkaa
100 g mämmiä
1–2 rkl sitruunamehua
n. 1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa
hedelmiä koristeluun
- Vaahdota kerma. Sekoita mämmi rahkaan.
- Lisää seokseen vaahdotettu kerma sekä muut ainekset.
- Jaa seos annosmaljoihin tai isoon maljaan. Koristele hedelmillä ja pääsiäismakeisilla.
Ämmin jälkkärishotti
½ pakettia (350 g) mämmiä
appelsiinituoremehua
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
- Kaavi mämmi rasiasta kulhoon. Notkista se appelsiinituoremehulla (mitä aidompaa appelsiinimehua käytät, sitä parempi lopputulos).
- Vatkaa kerma tai vaniljakastike löysäksi vaahdoksi.
- Annostele mämmi shottilaseihin ja valuta päälle ohut kerros kerma- tai vaniljavaahtoa. Nauti pienenä jälkiruokaherkkuna.
Mämmipirtelö
150 g appelsiini- tai tiikerijäätelöä
250 g mämmiä
3,5 dl maitoa
- Vatkaa kaikki aineet hyvin tehosekoittajalla tai vispilällä sekaisin.
- Nautitaan heti kylmänä.
Mämmitikut
150 g mämmiä
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
2 rkl öljyä
- Lisää jauhot mämmiin vähitellen.
- Lisää öljy ja vaivaa hyvin.
- Anna taikinan levätä noin puoli tuntia.
- Jaa taikina 40 osaan ja pyörittele ne lyijykynämäisiksi tikuiksi.
- Paista tikut 200 asteessa 8–12 minuuttia.
- Napostele tikkuja sellaisenaan tai tökkää pashadippiin.
Pashadippi
½ prk maitorahkaa
2 dl kuohukermaa löysänä vaahtona (tai vaahdotettavaa vaniljakastiketta)
3 rkl voita sulatettuna
2 rkl sitruunanmehua (voi käyttää lisänä myös sitruunan kuorta raastettuna)
n. ½ dl sokeria
10 kpl punaista cocktailkirsikkaa hienonnettuna
(½ tl vaniljasokeria)
- Sekoita kaikki ainekset keskenään.
- Kaada dippiä jokaiselle syöjälle omaan kahvikuppiin – ja ei kun dippailemaan!
Appelsiini-sipulisalaatti mämmikastikkeella
Appelsiineja
Sipulia
Mustapippuria
Mämmikastike
1 prk kermaviiliä
1 rkl öljyä
ripaus suolaa ja mustapippuria
2-3 rkl mämmiä
- Viipaloi kuoritut hedelmät sekä sipuli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kerroksittain kulhoon, mustapippurilla maustaen.
- Anna salaatin maustua jääkaapissa vähän aikaa.
- Sekoita kastikeainekset yhteen
- Tarjoa salaatin kanssa.