Pääsiäispavlova
Juhlava pääsiäispöydän kruunu on valkuaisesta vatkattava marenkiherkku pavlova.
Pääsiäispavlova
8 annosta
Pohja:
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl peruna- tai maissijauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua tai 1 maustemitta suolaa
Tyrnisiirappi:
1 dl sokeria
1 dl tyrnimehua
Täyte:
4 keltuaista
0,5 dl sokeria
0,5 dl tyrnimehua
nokare voita
2 dl vispikermaa
Pinnalle:
2 appelsiinia ja appelsiinin kuorta
1 dl tyrnimarjoja
- Laita uuni lämpenemään 125 asteeseen ja aseta leivinpaperi uunipellille.
- Tee pohja. Erottele kananmunien valkuaiset kulhoon. Säästä keltuaiset täytettä varten. Käytä putipuhdasta ja kuivaa astiaa. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
- Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään.
- Lisää sokeriseos lusikallinen kerrallaan valkuaisvaahdon sekaan ja jatka vatkaamista, kunnes seos on kuohkeaa, kiiltävää ja sokeri on ehtinyt sulaa sekaan kokonaan.
- Sekoita marenkivaahdon joukkoon sitruunamehu tai suola.
- Levitä marenki leivinpaperin päälle halkaisijaltaan noin 25 cm:n pohjaksi. Jätä pohja keskeltä matalammaksi täytettä varten. Halutessasi voit käyttää myös pursotinta.
- Kuivata pohjaa 125-asteisessa uunissa, kunnes se on täysin kypsä ja kevyt (noin 2 tuntia). Anna pohjan jäähtyä rauhassa.
- Keitä tyrnisiirappi. Kaada kattilaan mehu ja sokeri. Keitä kasaan noin 10 minuuttia.
- Valmista täyte. Kaada keltuaiset, sokeri ja tyrnimehu kattilaan. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää nokare voita ja jäähdytä kiisseli.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita varovasti tyrnikiisseliin. Levitä tai pursota täyte marenkipohjan keskelle.
- Pese appelsiini huolellisesti. Raasta tai höylää esimerkiksi kuorintaveitsellä ohuita siivuja keltaisesta kuorenosasta. Kuori ja viipaloi appelsiini nahattomaksi.
- Asettele appelsiiniviipaleet ja tyrnimarjat täytteen päälle. Valuta päälle tyrnisiirappia. Koristele appelsiininkuorella.
Vinkki: Marengin vaahdotuksessa tarvitaan tarkkuutta. Pienikin rasvatahra tai vesitippa kulhossa voi estää vaahtoutumisen. Sama vaikutus on pienelläkin määrällä keltuaista valkuaisen joukossa.
Ohje on ilmestynyt Koti ja maaseutu -lehdessä 3/2016.