Parsapiirakka
Keväinen piirakka leivotaan tuoreesta parsasta.
Parsapiirakka
(vuoka, halkaisija n. 30 cm tai 2 kpl suorakaidevuokia n. 35 x 10 cm)
3 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta
2 tl leivinjauhetta
100 g voita tai margariinia
2 dl kylmää vettä
Täyte
500 g vihreää parsaa
1 l vettä
0,75 tl suolaa
2 tl sokeria
1 rkl voita tai rypsiöljyä
(muutama kirsikkatomaatti)
1,5 dl (75 g) juustoraastetta (esim. kermajuustoa, mozzarellaraastetta)
3 munaa
2 dl kevytkermaa
1 dl maitoa
1 tl kuivattua kirveliä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
- Valmista pohja: Mittaa kulhoon kuivat aineet, sekoita ainekset. Nypi sekaan voi tai margariini kunnes seoksesta tulee murumaista. Lisää vesi. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.
- Taputtele taikina jauhotetulla kädellä heti sen valmistuttua (jolloin taikina on pehmeää ja helppo levittä) voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin.
- Kuori parsat ja leikkaa tyviosasta puinen osa pois. Keitä parsat laakeassa kattilassa suolalla, sokerilla ja rasvalla maustetussa vedessä. Valuta. Puolita tomaatit.
- Asettele parsat pohjalle. Ripota juustoraaste päälle
- Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää nesteet. Mausta. Kaada seos tasaisesti täytteen päälle
- Asettele tomaatinpuolikkaat leikkauspinta ylöspäin pohjalle.
- Paista 200 asteessa 25–35 min uunin alimmalla paistotasolla.
VINKIT:
- Käytä piirakkaan parsan tilalla nuoria maitohorsman versoja. Esikeitä myös ne. Myös muut kasvikset sopivat piirakan täytteeksi.
- Keraamisessa vuoassa piirakka paistuu hitaammin kuin metallisissa pinnoitetuissa vuoissa.
Ohje on ilmestynyt Koti ja maaseutu -lehdessä 4/2015.