Pitrsakat laskiaispullat
Laskiaispulla hillolla vai mantelimassalla
Hillo, mantelimassa vai jotain ihan muuta?
Kannatatko hilloa vai mantelimassaa laskiaispullan täytteenä? Alun perin Ruotsissa kehitetty pulla ei sisältänyt niistä kumpaakaan vaan pulla nautittiin sellaisenaan lautaselta, jossa oli lämmintä maitoa. 1800-luvulla pullaan keksittiin laittaa täytteeksi mantelimassaa mitä Ruotsissa pidetään edelleenkin ainoana oikeana täytteenä. Suomeen laskiaispullat rantautuivat 1900-luvulla ja mantelimassan vaikean saatavuuden ja hintavuuden takia täytteenä alettiin käyttämään myös marjahilloa.
Kirpsakat laskiaispullat
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2dl sokeria
2tl kardemummaa
n. 15 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Voiteluun:
1 muna
Täyte:
100g sitruunatahnaa
150g vadelmia
2,5dl kermaa
1tl sokeria
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva, suola, sokeri, kardemumma ja kananmunat.
Alusta taikina jauhoilla. Lisää pehmeä voi ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa hyvin ja pyörittele tangoksi. Jaa tanko 15 osaan ja pyörittele palat pulliksi. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota leivinliinan alla.
Voitele pullat munalla ripottele pinnalle mantelilastuja tai rouhetta. paista pullia 225 ºC:ssa n. 10 min.
Leikkaa jäähtyneistä pullista kansi irti
Vaahdota kerma. Laita alimman pullapuoliskon keskelle teelusikallinen sirtuunatahnaa (Lemoncurd) ja lusikallinen sulaneita kotimaisia vadelmia.
Pursota päälle kermavaahtoa ja laita kansi päälle.
Niina Vihelä
ruoka- ja ravitsemusasiantuntija
Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset