Pohjois-Karjalan vatruska

Leivonnaiset· kekri

Pohjois-Karjala on piirakanystävän paratiisi

Mkn vinkitjateemat maakuntaruoka vatruskat kuvamarkonatri

Vatruskat

noin 800g survottua keitettyä perunaa
1 tl suolaa
1 dl vehnäjauhoja
1 kpl kananmuna

Täyte:
5dl keitettyä puuroriisiä tai irtoriisiä
1 dl voisulaa
ripaus suolaa tarvittaessa
voiteluun kananmunaa

1. Pese perunat ja pane ne kuorineen kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Perunat voi halutessaan myös kuoria.
2. Keitä riisit ohjeen mukaisesti, siivilöi ja huuhdo riisi. Sekoita riisin joukkoon voisula ja halutessasi suola
4. Kuori ja survo kypsät perunat. Vatkaa survos kiinteäksi massaksi, lisää vatkaamisen aikana joukkoon suola ja kananmuna.
5. Alusta vehnäjauhot mukaan perunamassaan. Pyöritä taikina palloiksi ja taputtele pallot kakuiksi. Ajele kakut noin puolen sentin paksuisiksi kuoriksi. Mitä ohutkuorisempi vatruska, sen parempi.
6. Lisää kuorten toiselle puoliskolle lusikallinen riisitäytettä ja taita vatruskat puolikuun muotoon.
7. Sulje vatruskat reunoistaan, voitele kananmunalla ja paista 250 asteessa uunissa 10 - 15 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin aurinkoinen. Tarjoa heti.

Vatruskoita voi tarjota myös jälkiruokana makeilla hilloilla ja marjoilla täytettyinä. Vaihtelua suolaisiin vatruskoihin saa vaikkapa fetajuusto-riisi-, pinaatti-feta-, meetvursti-aurajuusto-, kylmäsavulohi-riisi- tai sieni-riisitäytteellä.

Suolaisena tarjottavien vatruskoiden päälle monet laittavat munavoita, erityisesti jos vatruskat tarjotaan lämpiminä. Vatruskat voi voidella kanamunalla ennen paistamista tai voilla paistamisen jälkeen, mikäli ne syödään heti tuoreeltaan.

Pohjois-Karjala viettelee vatruskalla

Pohjois-Karjala on piirakanystävän paratiisi. ”Sultsinat, supikkaat, piirakat, pyöröt ja vatruskat ovat tyypillisiä perinneherkkuja”, kertoo Pohjois-Karjalan maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen kotitalous- ja yritysneuvoja Pirjo Korjonen. Piiraita tarjottiin aikanaan pyhäpäivinä ja juhlissa tai talkooväen appeena.

Vatruska on perunapohjainen piiras, joka voidaan täyttää ilomantsilaisittain irtonaisella riisitäytteellä, karjalaiseen malliin puuroutuvalla riisillä tai Laatokan-Karjalan tapaan mannapuurolla.

Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan muuttaneen Pirjon vatruska valloitti heti, kun hän maistoi sitä ilomantsilaisen ystävänsä luona. Omassa henkilöstöravintolassaan Pirjo kehitti aikoinaan vatruskasta myös suositun lounasannoksen, johon kuului kaksi vatruskaa munakastikkeen ja salaatin kera.

Kun vatruskoiden leivontaan ryhtyy ensimmäistä kertaa, kannattaa varautua siihen, että taikina on tarttuvaa. ”Jauhoja saa käyttää reilusti, mutta niitä kannattaa sutia pois ennen uuniin laittamista. Myös käsien öljyäminen voi auttaa. Itse sujautan käteen kertakäyttöhanskat ja öljyän vielä ne”, Pirjo vinkkaa. ”Mitä ohuemmaksi taikinan saa, sitä maukkaampi vatruska tulee. Se on kyllä taitolaji, joka vaatii kokeilua ja harjoittelua. Minulla on vielä matkaa täysinoppineeksi vatruskamestariksi”, hän nauraa.

Ainakaan Joensuussa ei kuitenkaan tarvitse vatruskatta riutua, vaikka oma jauhopeukalo olisikin keskellä kämmentä. Suussa sulavat vatruskat saa vaikkapa Kotileipomo Riikosen myyntipisteestä Joensuun torilta.

”Kuuskymmentä vatruskoo tulloo kolomesta kilosta perunnoo ja sitte puoltoista killoo riissii ja voita ja suolloo. Ja parj koprallista vehnäjauhhoo”, neuvoo vatruskamestari Ritva Martiskainen kirjassa Karjalainen ruokapöytä.

Juttu on julkaistu lehdessä KOTI 4/2009.