Runebergin torttu ja gluteeniton Runebergin torttu
Runebergin päivää juhlistetaan 5. helmikuuta. Silloin kahvipöytään voi kattaa hillosilmäisiä Runebergin torttuja.
Runebergin torttu (n. 12 kpl)
150 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl korppujauhoja tai piparimuroja
1 dl mantelijauhoa
1 tl kardemummaa
0,5 dl maitoa
0,5 dl kermaa
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä tai rommiesanssia
Koristeluun:
n. 2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua, vettä tai mantelilikööriä
(Kostuttaminen:
2 dl vettä
0,5 dl sokeria
2-3 rkl rommia tai mantelilikööriä tai 3-4 tippaa rommiaromia)
- Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon ja kerman kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.
- Voitele ja korppujauhota muffinipelti tai annosvuoat. Jos käytät silikonivuokia niin pelkkä voitelu riittää. Voit käyttää myös paperisia muffinivuokia. Jaa taikina vuokiin.
- Paina lusikalla tai jauhotetulla sormella taikinan keskelle syvennys ja täytä se hillolla. Paista leivonnaisia 200 ºC:ssa 15–20 min. Anna jäähtyä.
- Lisää torttuihin vielä nokare hilloa.
- Sekoita tomusokeriin tilkka sitruunanmehua, vettä tai mantelilikööriä. Sekoita ja kaada seos pakastepussiin. Leikkaa kulmasta pala pois ja koristele leivonnaiset pursottamalla.
- Runebergin tortun ohjeita ja sovelluksia löytyy moninaisia. Toiset haluavat kostuttaa torttunsa punssilla tai rommilla, toisille ne maistuvat kuivina.
- Jos haluat, kostuta tortut heti uunista ottamisen jälkeen kostutusliemellä.
Gluteeniton Runebergin torttu
150 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl gluteenittomia korppujauhoja tai -piparimuroja
1 dl mantelijauhoa
1 tl kardemummaa
0,5 maitoa
0,5 kermaa
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä tai rommiesanssia
- Tehdään samoin kuin tavanomainen, mutta kannattaa kostuttaa, sillä gluteenittomasta tortusta tulee hiukan kuivempi/mureampi.