Ruskea peruskastike

Liharuoat

Ruskea kastike on osa suomalaista ruokakulttuuria. Tätä menneiden vuosien arkista perusruokaa nautittiin lähes päivittäin perunoiden kera.

Mkn vinkitjateemat kastikekoulu ruskeakastike kuvajouniranta

Ruskea peruskastike

2 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
puolikas lihaliemikuutio
(1 rkl tomaattisosetta)
ripaus valkopippuria

1. Ruskista rasva paistinpannulla. Odota kunnes vaahto laskeutuu.
2. Lisää jauhot ja sekoita niitä rasvassa, kunnes ne ovat ruskistuneet kunnolla.
3. Vähennä lämpöä. Lisää pannulle vesi ja liemikuutio ja vispaa samalla kastike tasaiseksi.
4. Anna kiehua hiljalleen noin viisi minuuttia.
5. Mausta halutessasi tomaattisoseella ja valkopippurilla.

Ruskean kastikkeen valmistus

Ruskeasta kastikkeesta syntyy makkarakastike, kun siihen lisätään makkarakuutioita, kuullotettua sipulia ja mausteeksi sinappia.

Smetana- ja mauste- tai suolakurkkulisäyksellä kastike muuttuu maittavaksi makkarastroganoffiksi.