Ryynirieska

Leivonnaiset· kekri

Ryynirieska kuuluu savolaiseen juhannukseen.

Mkn vinkitjateemat maakuntaleivat ryynirieskat

Ryynirieska

7,5 dl maitoa
3 dl rikottuja ohrasuurimoita
7,5 dl piimää
0,5 dl sulatettua voita
2 tl suolaa
2 munaa

1. Keitä ohrasuurimot maidossa, kunnes neste on imeytynyt.
2. Lisää jäähtyneeseen puuroon piimä, voisula, suola ja kevyesti vatkatut munat.
3. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista 220 asteessa noin 20–30 minuuttia.
4. Tarjoa rieska lämpimänä munavoin tai voin kera.

Gluteeniton ryynirieska tattarista

8 dl piimää
5 dl esikypsennettyjä tattarihiutaleita
2 munaa
1 tl suolaa
25 g rypsiöljyä

1. Sekoita piimä ja tattarihiutaleet ja anna turvota 20 minuuttia.
2. Sekoita joukkoon munat, suola ja öljy.
3. Levitä taikina tasaiseksi leivinpaperin päälle pellille ja paista 300 asteessa noin 12–15 min.

Pohjois-Savon ryynirieska onnistuu aloittelijaltakin

Ryynirieska on maistuva esimerkki Pohjois-Savon rikkaasta rieskakulttuurista. Savolaisemännät leipoivat kekseliäästi muunnellen erilaisia rieskoja niistä aineista, joita kulloinkin tarjolla oli. Nesteeksi kelpasi maito, ternimaito, kurri, piimä tai viili. Usein taikinaa jatkettiin myös perunalla. Kätevien emäntien käsistä syntyivät niin hapattamalla valmistetut ohrarieskat eli kuohautusrieskat kuin ohuet pannu- ja nyrkkirieskatkin.

Ryynirieskaa valmistettiin varsinkin Pohjois-Savon eteläisemmillä alueilla. ”Rieskaa leivottiin lauantaisin ja usein myös keskiviikkoisin, sillä rieska haluttiin syödä tuoreena, jolloin se on parhaimmillaan”, kertoo Pohjois-Savon maa- ja kotitalousnaisten yritysneuvoja, restonomi Marja Niskanen. Isoissa taloissa leivottiin kerralla kymmeniä rieskoja eli niin paljon kuin uuniin mahtui. Ryynirieskaa valmistettiin ympäri vuoden. Juhannukseksi rieska paistettiin tuohisessa paistoastiassa, syksyllä taikina levitettiin kaalinlehdelle.

Ryynirieska maistuu pohjoissavolaisille ja savolaisiin makuihin tutustuville mainiosti tänäkin päivänä. ”Ryynirieska sopii erittäin hyvin matkailuyritysten aamiaispöytään”, tietää Marja. Tuoretta tarjottavaa saadaan helposti, sillä valmistaminen ei vaadi pitkiä liotus- tai kohotusaikoja, vaan ryynirieskan voi pyöräyttää vikkelästi muiden töiden lomassa. ”Lisäksi ryynirieska on leikattavissa usealla eri tavalla, jolloin siitä saadaan näyttävää tarjottavaa. Perinteisiä päällisiä ovat voi ja munavoi, mutta rieskan kanssa sopii erinomaisesti myös savukalatahna.”

Artikkeli on ilmestynyt KOTI-lehdessä 6/2012.