Siemennäkkileipä ja hernelevite
Siemennäkkileipä, hummusta muistuttava hernelevite ja lasi maitoa on mukava ilta- tai välipala.
Siemennäkkileipä
16 palaa
1 dl kaurajauhoja tai pikakaurahiutaleita
1 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl saksan- ja hasselpähkinöitä
0,25 tl suola
1 muna (voi jättää pois, silloin vettä 1,5 dl)
1 dl vettä
rypsiöljyä voiteluun
- Mittaa kaikki kuivat ainekset kulhoon ja sekoita.
- Lisää joukkoon muna ja vesi ja sekoita taikinaksi.
- Voitele leivinpaperi ja levitä taikina lastan tai haarukan avulla noin 25 x 30 cm kokoiseksi suorakaiteeksi paperille, vedä paperi pellille.
- Paista 20 minuuttia 200 asteessa ja jaa levy veitsellä tai taikinapyörällä ruuduiksi, jatka paistamista 20 minuuttia.
- Jos leivissä ei ole vielä yhtään väriä, käännä ne ympäri ja pidä vielä uunin jälkilämmössä 10 minuuttia.
Hernelevite
240 g (1 tlk) kypsiä herneitä
1 rkl sitruunamehua
1,5 rkl rypsiöljyä
0,5 dl vettä
1 valkosipulinkynsi
0,5 dl manteleita
0,25 tl jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
0,25 tl suolaa
0,25–0,5 tl rouhittua mustapippuria
- Kuori valkosipulinkynsi ja mittaa kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon.
- Sekoita tasainen tahna ja tarjoa leivän levitteenä tai salaatin kanssa.
Vinkki: Levitteen voi maustaa lisäämällä 1 dl tuoretta silputtua basilikaa tai jauhaa sekaan 100 g makeita pikkutomaatteja (jätä silloin vesi pois).
Aineisto on tuotettu MMM:n tuella.