Tuulihatut
Ilmava tuulihattu voidaan täyttää niin suolaiseksi kuin makeaksi leivonnaiseksi.
Tuulihatut
noin 30 keskikokoista tai noin 45 pientä tuulihattua
1,5 dl vettä
75 g voita tai margariinia
1,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa (keskikokoisia, koko M)
Sitrustäyte
2 prk (200 g) sitruunarahkaa
1 rasia (200 g) sitruuna- tai appelsiinituorejuustoa
1 tlk (312/175 g) säilykemandariineja
(sokeria)
Sinihomejuustotäyte
1 - 2 tlk (227/140 g) ananasmurskaa
2 dl kuohu- tai vispikermaa
150 - 170 g murennettua sinihomejuustoa (AURA)
0,5 dl persiljaa
Tuulihatut
- Kiehauta vesi ja voi kattilassa. Lisää vehnäjauhot. Sekoita puuhaarukalla kunnes taikinasta muodostuu kiinteä "pallo". Jäähdytä seos.
- Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten sähkövatkaimella. Vatkaa ensimmäisen ja toisen munan lisäämisen jälkeen 2 minuuttia. Vatkaa kolmannen munan lisäämisen jälkeen 4 - 5 minuuttia.
- Nostele kahdella lusikalla kekoja tai pursota taikinasta leivinpaperin päälle ruusukkeita.
- Paista 200 asteessa n. 25 minuuttia. Älä avaa luukkua ensimmäisen 15 minuutin aikana.
Sitrustäyte
- Sekoita rahka ja tuorejuusto keskenään. Sekoita joukkoon valutetut mandariinit. Lisää sokeria maun mukaan.
- Leikkaa tuulihatuista kansi pois ohuella sahalaitaisella veitsellä. Täytä. Nosta kannet päälle. Täyte riittää 30 - 40 keskikokoiseen tuulihattuun.
Sinihomejuustotäyte
- Valuta ananasmurskasta siivilässä neste pois hyvin lusikalla painellen (käyttämällä vain yhden tölkin ananasmurskaa maistuu sinihomejuusto voimakkaammin).
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen ananasmurska, murennettu sinihomejuusto ja hienonnettu persilja.
- Leikkaa tuulihatuista kansi pois ohuella sahalaitaisella veitsellä. Täytä. Nosta kannet päälle. Täytteestä riittää 40 - 50 pieneen tuulihattuun.
VINKIT
- Tuulihattujen onnistumisen kannalta on tärkeää riittävä vatkausaika munien lisäämisen jälkeen.
- Älä avaa uuniin suuluukkua paistamisen ensimmäisen 15 minuutin aikana.
- Mikäli valmistat kerralla 2 - 3-kertaisen annoksen tuulihattutaikinaa, käytä munia lisättäessä vatkaamiseen yleiskonetta ja sen K- tai melavatkainta. Isommissa annoksissa taikinaa nousee sähkövatkaimen vispilöiden varsiin.
- Tuulihatut voi pakastaa parhaiten täyttämättöminä.
- Tuulihatut on nopeita täyttää. Juhlissa kannattaa täyte säilyttää jääkaapissa ja täyttää tuulihattuja kulutuksen mukaan, etteivät täytetyt tuulihatut lämpene huoneenlämmössä.
- Kesällä tuulihattujen täytteeksi sopivat erinomaisesti tuoreet marjat ja kermavaahto tai rahka-kermaseos.