Uudenmaan suutarinlohi

Kalaruoat

Silakka ui suuhun Uudellamaalla

Suutarinlohi

Suutarinlohi

600 g tuoreita silakkafileitä
0,5 dl karkeaa suolaa

Liemi:
1 dl etikkaa
3 dl vettä
1–1,5 dl sokeria

Tölkkiin:
1 tl kokonaisia maustepippureita
1 laakerinlehti
1 punasipuli
1 porkkana
(sinapinsiemeniä)

  1. Lado silakkafileet avonaisina kulhoon ja ripottele väliin sekä pinnalle karkeaa suolaa. Anna maustua kylmässä seuraavaan päivään.
  2. Sekoita liemen aineksia, kunnes sokeri on liuennut. Kääri yön yli suolalla maustuneet, valutetut fileet rullalle ja lado lasitölkkiin kerroksittain viipaloidun punasipulin ja porkkanan kanssa.
  3. Ripottele joukkoon maustepippurit. Kaada liemi päälle. Anna maustua kylmässä pari päivää ennen tarjoilua.

Vinkki: Sinapinsiemenet tuovat näköä herkulle.

Silakka ui suuhun Uudellamaalla

Meren läheisyys on luonut leimansa uusmaalaiseen ruokakulttuuriin ja tarjonnut kalaa päivittäin ruokapöytään rannikkoseudulla. Silakka on ollut yksi Itämeren tärkeimmistä saaliskaloista ja saalismääriltään se on edelleen Suomen tärkein kala. Silakka on sillin alalaji, mutta silliä vähärasvaisempi ja pienempi. Silakan kohdalla parhainta sesonkia on kutuaika, jolloin ne ovat parhaimmassa lihassaan. Suurin osa silakoista kutee keväällä toukokuussa, mutta osa myös syksyllä syyskuun lopulla.

- Silakka on pieni kala, mutta sen merkitys suomalaisessa ruokakulttuurissa on sitäkin suurempi, sanoo Uudenmaan maa- ja kotitalousnaisten kotitalous- ja yritysneuvoja Miia Nätti. Ruokakalaksi Miia suosittelee silakkaa edullisuuden, monipuolisuuden ja ravitsevuuden takia.

Miian suosikkimuotoja silakalle on suutarinlohi, erityisesti makeahkon marinadin ansiosta.
- Suutarinlohi sopii nautittavaksi keitettyjen perunoiden kanssa sekä voileipäpöydän lisukkeena. Ruokalaji on myös oivallinen pari happamalle ruisleivälle, Miia vinkkaa.

Perinteisesti herkkua on syöty myös vihersalaatin kanssa kermaviilikastikkeella, joka on maustettu kananmunalla, tillillä, sinapilla ja etikalla. Ruohosipuli kruunaa vihersalaatin.

- Itsekin olen pienenä tyttönä käynyt isäni kanssa Lauttasaaren sillan alla onkimassa silakoita litkalla ja se oli jännää puuhaa. 6–8 koukkuiseen litkaan tarttui siiman täydeltä silakoita, toiset jopa mahastaan kiinni roikkuen. Eikä koukkuun tarvitse kiinnittää edes syöttiä, pelkkä kimalteleva koukku riittää,Miia Nätti kertoo.

Valmistukseen kannattaa varata aikaa, sillä vaikka suutarinlohi on syöntikunnossa jo seuraavana päivänä, kala pehmenee ja maku voimistuu vasta lähiviikkojen aikana. Parhaimmillaan kala on oltuaan marinadissa 2–3 viikkoa. Suutarinlohi on tehty perinteisesti suolasilakasta, jota nykyään on harvoin saatavilla. Silakan voi suolata itse yön yli.

- Reseptiä voi myös muokata mieleisekseen. Toiset kaatavat mausteliemen kuumana kalojen päälle. Tällöin kalat kypsyvät osittain ja ovat nopeammin mureita. Fiinimpää suutarinlohta saa, kun silakoista poistaa myös nahan, parhaiten se onnistuu kevyesti suolatusta fileestä. Nahaton filee maustuu ja kypsyy nopeammin kuin nahallinen, Miia neuvoo.

Juttu on julkaistu KOTI-lehdessä 8/2009