Itä-Suomessa palkittiin Vuoden maisemateot 2021
Vuoden maisemateko valittiin seitsemännen kerran. Tänä vuonna teemana oli Pieniä suuria tekoja luonnon hyväksi.
Kuva: Ärjän kävijöiden kuvista koostettu Ärjän tunnemaisema. Nina Luostarinen/Kainuun Museo
Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä kilpailussa myönnetään maakunnallisia Vuoden maisemateko -tunnustuksia, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta. Valtakunnallinen tunnustuspalkinto julkistetaan marraskuussa Maa- ja kotitalousnaisten varsinaisessa kokouksessa Helsingissä. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee kilpailua.
Kainuu: Ärjänsaaren tunnemaisemaa kartoitettiin yhdessä
Kuva: Nina Luostarinen/Kainuun Museo
Kainuussa kilpailuun osallistui kuusi maisematekoa. Tekoja oli laaja skaala perinnelaitumien hoidosta ja kylärannan kunnostuksesta yhteisölliseen ympäristötaiteeseen. Kainuun Vuoden maisemateoksi 2021 valittiin taiteilija Nina Luostarisen teos Ärjän tunnekartta.
Ärjän tunnekartan ja tunnemaiseman aineisto kerättiin vuonna 2019 Ärjän taidefestivaalilla, jossa lähes sadalle osallistujalle jaettiin päiväysvanhoja kertakäyttökameroita kehotteella kuvata paikan herättämiä tunteita. Nämä yli 2000 kuvaa lajiteltiin niissä esiintyneiden teemojen mukaisesti ja kustakin teemasta muodostettiin mosaiikkimainen tunnekarttamerkki. Kuvista koostettiin myös yhteinen Ärjän tunnemaisema (kuva sivun yläosassa). Osa uusista karttamerkeistä palasi kesällä 2021 Ärjän saareen käymään uutta vuoropuhelua maiseman kanssa. Koko laajuudessaan tunnekarttatyö esiteltiin Kainuun museon näyttelyssä syksyllä 2021. Yhteistyöhön osallistuivat myös festivaalin järjestäjä Vaara-kollektiivi, Metsähallitus ja Kainuun Museo.
Tunnustuksen saanut maisemateko erottui laaja-alaisuudellaan, innovatiivisuudellaan, ja vahvalla yhteisöllisyydellään. Teos on esimerkki tärkeän asian puolestapuhumisesta taiteen keinoin ja jättää pitkään säilyvän jäljen Ärjänsaaren puolestapuhujana. Virtuaaliset tuotokset ovat koettavissa myös jatkossa ja menetelmän monistaminen ja jatkokehittäminen on muuallekin mahdollista. Tunnekartta ja siihen liittyvä tunnemaisema ovat nähtävillä Kainuun Museon näyttelyssä vielä 28.11. asti.
Kunniamaininnat myönnettiin Kainuussa kolmelle teolle. Ensilän viljelypalstoille Kajaaniin perustettiin yhteisöllinen omenabulevardi Ensilän palstaviljelijöiden toimesta. Omenabulevardi on hyvä esimerkki huolella hoidetun alueen kehittämisestä ja ilahduttaa paitsi omenapuun ostaneita, myös muita alueen kävijöitä. Ristijärven kirkonkylän kyläyhdistykselle annettiin kunniamaininta merkittävästä ponnistuksesta Ristijärven Pappilanrannan kokonaiskunnostuksen toteuttamiseksi. Helena Okkonen sai kunniamaininnan hieholaitumen kunnostuksesta ja hoidosta Sotkamon Parkualla. Laidun on saanut valtakunnallista huomiota harvinaisten saniaisten, noidanlukkojen, lajirunsaudestaan.
Pohjois-Karjala: Mattisenlahdessa ja Puromäellä iloisesti jättipalsamia poistaen
Kuva: Katja Kinnunen
Pohjois-Karjalassa kilpailuun ilmoittautui kahdeksan erilaista maisematekoa eri puolelta maakuntaa. Valtakunnallisesti vertailtuna osallistujia ilmoittautui eniten Pohjois-Karjalassa. Kilpailuun ilmoittautui monenlaisia maisematekoja: perinnepuutarhan ja rannan hoidosta ja kunnostamisesta kosteikon perustamiseen ja lammaslaitumen hoitoon. Kaikki osallistuneet maisemateot olivat vaikuttavia töitä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi ja valinta voittajaksi oli vaikea. Maakunnallisen tunnustuksen saanut maisemateko erottautui positiivisella viestinnällään, monipuolisella yhteistyöllä ja kaikenikäisiä osallistavalla toiminnallaan.
Pohjois-Karjalan maakunnallinen tunnustus myönnettiin Mattisenlahti-Puromäki kyläyhdistykselle, joka on positiivisella otteella tehnyt kylien alueella jättipalsamin torjuntaa hyötyliikunnan ja iloisen yhdessäolon merkeissä osallistaen mukaan kaikenikäiset talkoolaiset. Lapset innostettiin mukaan haittalajibongauksella ja iäkkäämmät ohjattiin kitkemään helppokulkuisemmille paikoille. Yhdistys on tehnyt yhteistyötä myös muiden tahojen kanssa: Maaseudun sivistysliiton Yhdessä vieraskasvit torjuntaan -hankkeen kanssa Liperin kunnan, Kaskesniemen tiehoitokunnan sekä Hirvosen puutarhan kanssa. Seuraaville vuosille on suunniteltu toiminnan jatkoa osallistamalla mukaan myös mökkiläisiä ja liikuntaseuroja.
Maisemaraati päätti lisäksi jakaa kunniamaininnan Ilomantsin Maukkulaan Emilia Piipposelle kahden pölyttäjäpellon perustamisesta. Peltojen tarkoitus on tukea pölyttäjähyönteisten elinmahdollisuuksia. Emilian kukkapeltoprojekti on mainio esimerkki, miten jokainen voi tehdä osansa luonnon monimuotoisuuden hyväksi.
Pohjois-Savo: Keihäsjärven lintuvesikunnostus ja lintutorni muodostavat upean esteettömän luontoharrastuskohteen
Kuva: Pekka Kääriäinen
Pohjois-Savossa mukaan kisaamaan lähti neljä osallistujaa. Upeat ja vaikuttavat maisemateot ovat hienosti saaneet alkunsa aktiivisista asukkaista ja halusta tehdä asioita monen eri asian hyväksi. Mukana kisassa oli voittajan lisäksi mm. kahdet hieman erityyppiset luontoportaat sekä kylän kohtaamis- ja virkistyspaikkana toimiva uimarannan alue.
Voittajan valinneessa raadissa oli mukana Pohjois-Savon ELYstä luonnonsuojelun asiantuntija Sanni Virtanen, Metsähallituksesta puistonjohtaja Matti Hovi, Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiristä aluesihteeri Juha Ahola, Metsäkeskuksesta luonnonhoidon asiantuntija Jarmo Laitinen sekä Pohjois-Savon Kylät ry:stä puheenjohtaja Eila Tolppanen. Voittajaksi ratkesi Kuopion Syvänniemessä sijaitsevan Keihäsjärven lintuvesikunnostus ja esteetön lintutorni, jonka toteutumisen mahdollistajana Syvänniemen kyläyhdistys ry:llä on ollut iso rooli. Raadin perusteluissa nousi esiin esteettömyyden kattava toteutuminen luontoharrastuskohteessa sekä lintujen ja vesistön elinolosuhteiden parantaminen. Lisäksi maisemateko tukee paitsi yhteisöllisyyttä, myös luontosuhteen syventämistä sekä paikallisesti että laajemmalti.
Raati halusi lisäksi kiittää kunniamaininnalla luonnon suojelemiseksi tehdystä hyvästä maisemateosta Tahkovuoren kyläyhdistystä kohteella Tahkovuoren luontoportaat, jotka mm. suojelevat tehokkaasti alueen uhanalaisia lajeja lehtojen suojelualueella.
Lisätiedot Kainuun maisemateoista: Tuuli Mäkinen, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Kainuu, tuuli.makinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 043 827 2308
Lisätiedot pohjoiskarjalaisista maisemateoista: Päivi Jokinen, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Pohjois-Karjala, paivi.jokinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 040 301 240
Lisätiedot pohjoissavolaisista maisemateoista: Kukka Koskinen, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, Pohjois-Savo, kukka.koskinen@maajakotitalousnaiset.fi, puh. 0400 571 643