Löydä korva- ja huhtasienet ja muut kevätmetsän aarteet
Kevään ensimmäiset merkit ovat varma puheenaihe: heräävä luonto ihastuttaa luonnossa ja puutarhassa – mutta myös lautasella!
Kevään ensimmäiset merkit ovat varma puheenaihe: heräävä luonto ihastuttaa luonnossa ja puutarhassa – mutta myös lautasella!
”Keväisiä antimia voi kerätä omasta pihasta. Mahlan ja luonnonyrttien, kuten nokkosen ja maitohorsman perässä ei tarvitse kävellä kauas”, kannustaa ruoka-asiantuntija Anna Kari Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.
Metsäretkellä saattaa löytyä kevään ensimmäisiä sieniä, jotka ovatkin maultaan sienimaailman aatelia. ”Korva- ja huhtasienten etsimisen ja käsittelyn vaiva palkitsee herkkusuun. Alkukesästä päästään jo maistelemana pieniä keltavahveroita eli kantarelleja.”
Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijoiden johdolla opit villiyrttien ja sienten keruun, käytön ja säilönnän. Kysy lisää piirikeskuksista!
Huhtasienet, harvinaista herkkua
Omasta pihasta saattaa löytää yllättävän maukkaita seiniä. Huhtasienet löytyvät keväisin varmimmin puuhakkeella peitettyjen kasvustojen juurelta tai havupuiden läheisyydestä.
”Huhtasieni muistuttaa hieman korvasientä, mutta ei sisällä sienimyrkkyä, joten sen voi valmistaa ruuaksi ryöppäämättä. Jos et ole varma, tunnistatko sienet toisistaan, ne kannattaa jättää keräämättä”, Kari muistuttaa.
Huhtasieniä löytää harvoin kovin paljoa, erinomaisena ruokasienenä se kannattaa nauttia paistettuna vaikkapa leivän päällä. Suuret määrät huhtasieniä on hyvä kuivata.
Kartiohuhtasienen tunnistaa pystymäisestä kasvutavasta sekä ruskeasta lakista, jonka pinta on pystyriveissä lokeroinen. Jalka on vaalea, kellertävän ruskea.
Korvasienet keitetään kahdesti
Korvasieniin kohdistuu paljon ennakkoluuloja, sillä ne ovat käsittelemättöminä myrkyllisiä. Korvasienet ovat kuitenkin suurta herkkua, kunhan ne keitetään huolellisesti kahteen kertaan.
”Metsään kannattaakin lähteä ”tuomen kukkiessa” kokeneen sienestäjän, kertakäyttöhanskojen sekä hyvän sienikirjan kanssa”, Kari kannustaa.
Korvasienet löytyvät varmimmin muutaman vuoden vanhoilta hakkuuaukeita, jossa on tehty metsätöitä voimallisesti ja maan pinta on rikkoutunut. Näissä rikotuissa kohdissa lymyävät kevään ensimmäiset korvasienet.
Korvasieni sopii erinomaisesti keittoihin ja kastikkeisiin. ”Korvasienessä on hieno ja tunnistettavan voimakas aromi ja ravunlihaa muistuttava koostumus. Väkevän maun vuoksi korvasientä ei kannata käyttää ruoassa ylenpalttisesti, varsinkin jos syöjät ovat herkkävatsaisia”, Kari kertoo.
MUISTA!
- Korvasienen käsittely alkaa hiekan harjaamisella.
- Jalan tyvi leikataan pois. Sienet halkaistaan, sillä etanat viihtyvät ontossa lakissa.
- Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä.
- Kuivaamalla säilöttyjä korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kahteen kertaan kuten tuoreet korvasienet.
- Korvasieniä kuivattaessa tai keitettäessä on tuuletettava hyvin.
- Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.
Lisätietoa
Anna Kari
ruoka-asiantuntija
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset
puh. 050 555 8440
anna.kari@maajakotitalousnaiset.fi