Pikkutaimia ja miniversoja

2 min read

Oletko kokeillut kasvien kasvatusta siemenistä? Haaveiletko syötävästä, jonka alkuperän ja elinkaaren tunnet tarkalleen?

Taimikasvatus

Oletko kokeillut kasvien kasvatusta siemenistä? Haluaisitko rikastuttaa ruokavaliotasi? Haaveiletko syötävästä, jonka alkuperän ja elinkaaren tunnet tarkalleen?

Kuva. Herneenversot odottavat korjuuta.

Voi olla, että arkailet toimeen ryhtymistä ja olet epävarma taidoistasi. Et ehkä oikein tiedä, mistä aloittaisit. Tai sitten siemenkasvatus on sinulle tuttua, mutta useiden taimikasvattajien tapaan hukut kasveihin, sillä kylvät niitä ”varmuuden varalta” enemmän kuin tarvitsisi. Ostamassasi siemenpussissa voi olla satoja siemeniä. Sirottelet ne multaan ja parhaassa (tai pahimmassa) tapauksessa lähes kaikki itävät. Vaikka yrität tuputtaa ylimääräisiä taimia jokaiselle tuttavallesi, et siltikään pääse kaikista eroon. Lopulta joudut sydän kivistäen heittämään ylijääneet pois. Näin käy monesti myös minulle. Esittelenkin nyt helpon tavan kasvattaa itse terveellistä ”pikaruokaa”. Edullisesti. Samalla konstilla voit hyödyntää kasvatuslaatikon ylimääräiset pikkutaimet. Nyt puhutaan MINIVERSOJEN KOTIKASVATUKSESTA.

Miniversot ovat pikkuruisia taimia, joiden ensimmäiset lehdet eli sirkkalehdet ovat vasta auenneet. Yhdysvaltalaistutkimuksissa on todettu, että miniversovaiheessa oleva kasvinalku on hyvin ravintorikas. Tiettyjä vitamiineja ja ravintoaineita niissä on suhteessa enemmän kuin täysikasvuisissa kasveissa. Miniversojen avulla voi lisätä ruokavalioonsa kauniita muotoja ja värejä, sekä virkistäviä makuja. Tämän huippukokit ja keittiömestarit ovat tienneet jo pitkään. Miniversoja voi käyttää raakana tai kypsennettynä -koristeena tai ruuan yhtenä ainesosana. Vain luovuus on rajana.

Kuva. Sirkkalehdet tarkoittavat taimen ensimmäisiä lehtiä.

Miniversojen kasvatus onnistuu missä vain, kaikkina vuodenaikoina. Pimeimpinä kuukausina tosin keinotekoinen lisävalo on tarpeen. Kasvatuksen vaatimat tarvikkeet löytyvät helposti ja muutamia niksejä noudattaen ei voi epäonnistua. Sato valmistuu nopeasti ja on valmista poimittavaksi jopa 1-2 viikossa! Miniversojen kasvatus sopii siis myös niille, jotka eivät jaksa odottaa.

Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset järjestää tulevana keväänä työpajan miniversojen kotikasvatuksesta. Lisäksi perehdytään yrttien viljelyyn, sekä villiyrttien keruuseen. Opit kädestä pitäen kasvatuksen ja keruun salat. Kursseilla saat myös yrtteihin ja miniversoihin liittyvää ravitsemustietoa ja houkuttelevia reseptivinkkejä, sekä pääset maistelemaan valmiita miniversoja. Seuraa ilmoittelua ja tule mukaan!

Anu Ainasoja,

maisema- ja ympäristöasiantuntija,

Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset