Suosi vaivatonta kotiruokaa – ota kädentaidot käyttöön

3 min read

Uutinen

Kotivarasta on hyvä huolehtia, mutta hamstrausta syytä välttää. Ruoanlaitossa kannattaa suosia vaivattomia ja riittoisia kotiruokia.

Poyta ruuan ottaminen

18.3.2020

Poikkeuksellinen koronavirustilanne kokoaa suomalaisia koteihin. Kotivarasta on hyvä huolehtia, mutta turhaa hamstrausta on syytä välttää. Ruoanlaitossa kannattaa suosia vaivattomia ja riittoisia ruokia, joissa hyödynnetään kotoa löytyviä aineksia.

Koulujen kiinnimeno, organisaatioiden siirtyminen etätyöhön sekä omaehtoiset tai pakolliset karanteenit mullistavat suomalaisten arkea. Monissa talouksissa ruokaa tarvitsee valmistaa useamman kerran päivässä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen järjestöpäällikkö Helena Velin kehottaa suosimaan helppoja, arkiruokareseptejä ja hyödyntämään kaappien ja pakastimen sisältöä.

”Esimerkiksi pataruoat ovat riittoisia, nopeasti kasaan pyöräytettäviä ja niihin on helppo käyttää pakastimen ja kaappien pohjalta löytyviä aineksia. Toki ne vaativat aikaa muhia uunissa tai liedellä, mutta ne voi laittaa hautumaan heti aamusta, eikä niiden valmistumista tarvitse vahtia hellan vieressä.”

Piristetään arkea ja pidetään huolta toisistamme

Entistä enemmän kotiin keskittyvää vapaa-aikaa voi piristää tekemällä ruokaa ja leipomalla yhdessä.

”Lasten kanssa voi leipoa esimerkiksi sämpylöitä ja piirakoita tai tehdä vaikkapa marjakiisseliä pakastimesta löytyvistä marjoista”, Velin vinkkaa. ”Koululaiset voivat myös itse valmistaa oman lounaansa edellisenä iltana #kouluruokaakotona-ohjeistuksen avulla.”

Hyvä käsihygienia on ehdottoman tärkeää aina kotiin tullessa, ruokaa tehdessä, ruokailun yhteydessä, vessassa käydessä ja vaipan vaihdossa sekä yskimisen, aivastamisen ja niistämisen jälkeen.

”Lapsia, ja miksei aikuisiakin, voi kehottaa laulamaan ’Jänis istui maassa” -laulun käsiä saippuoidessa ja huuhdellessa. Näin pesu on tarpeeksi huolellinen eikä liian lyhyt huitaisu.”

Velin kannustaa pitämään yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin puhelimitse ja sosiaalisen median välityksellä. Apua kannattaa jakaa ja myös reippaasti pyytää, jos sitä tarvitsee.

”Jos lähipiirissä tai vaikka naapurissa on sairastuneita, ikäihmisiä tai muita riskiryhmään kuuluvia, selvitä tarvitsevatko he kaupassakäyntiapua. Ostokset voi jättää oven ulkopuolelle ja näin minimoida tartuntariskiä puolin ja toisin.”

Kotivara auttaa alkuun

Kotitalouksien varautumissuositus on, että kotoa pitäisi aina löytyä koko perheelle ruokaa ja lääkkeitä ainakin 72 tunniksi. Kotivaran perusidea on, että missä tahansa yhteiskunnan häiriötilanteessa tai henkilön sairastuessa kotoa löytyy valmiiksi ainakin kolmen vuorokauden kotivara.

Kotivara ei kannusta hamstraukseen.

”On järkevää ostaa monipuolisesti niitä tuotteita, mitä muutenkin käyttäisi. Näin kuluttaminen ei kohdistu vain muutamiin tuotteisiin, kuten pastoihin ja säilykkeisiin, ja näin vältetään yksittäisten tuotteiden tilapäinen loppuminen”, painottaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön tutkija Heikki Laurikainen.

”Sairastapauksessa kotivara antaa aikaa järjestellä asiat rauhassa. Apua voi pyytää ystävältä tai naapurilta tai käyttää verkkokauppaa ja kotiinkuljetuspalveluita”, Velin sanoo.

Vaivattomia ja riittoisia kotiruokia:

www.maajakotitalousnaiset.fi/vaivatontakotiruokaa

72 tunnin kotivara:

www.maajakotitalousnaiset.fi/kotivara

http://72tuntia.fi/

#kouluruokaakotona

Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat tuottavat Facebookiin ja Instagramiin päivittäin opetusvideoita ja -kuvia terveellisistä lounasvaihtoehdoista lasten näkökulmasta. Materiaalin avulla kouluikäiset lapset voivat itse valmistaa hyvää, terveellistä ja helposti valmistuvaa #kouluruokaakotona.
https://www.facebook.com/etelasuomen.maajakotitalousnaiset/
https://www.instagram.com/mknetelasuomi/