Vieraslajit valloittavat luontoamme
Vieraslajit ovat kasveja, jotka eivät kuulu luontoomme. Ne kasvavat nopeasti ja peittävät alleen alkuperäiset lajimme.
Vieraslajit ovat kasveja, jotka eivät kuulu luontoomme. Monet niistä ovat kauniita, mutta valitettavasti ne ovat erittäin haitallisia. Vieraslajit kasvavat nopeasti ja peittävät alleen alkuperäiset lajimme. Vieraslajeja pidetään maailmassa luonnon monimuotoisuuden toiseksi suurimpana uhkatekijänä. Kyseessä on asia, josta kannattaa olla huolestunut.
Vieraslajit ovat kulkeutuneet maahamme esimerkiksi rautateitse ja laivojen painolastivesien mukana. Kukkien ystävät ovat istuttaneet niitä puutarhoihin koristekasveiksi. Myös ilmastonmuutos parantaa niiden mahdollisuuksia levitä Suomessa. Omat niitty- ja ketokasvimme ovat monin paikoin hävinneet taistelun vieraslajeja vastaan.
Torju vieraslajeja niittotalkoilla
Vahingollisimmat kasvit ovat jättipalsami, jättiputki ja komealupiini. Moni on lapsuudessaan auttanut jättipalsamin leviämistä paukuttelemalla sen siemeniä ympäriinsä. Lupiinin kukkia on ihasteltu, kunnes on huomattu, että se leviää joka puolelle. Jättiputki on herättänyt huomiota suurella koollaan, kunnes se on vallannut pysyvästi ison alueen eikä sitä tunnu millään saavan poistettua.
Monet maa- ja kotitalousnaiset ovat tiedostaneet vieraslajiongelman. Hyvä keino maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksille on valita sopivat kohteet ja haastaa muut kylillä toimivat yhdistykset mukaan torjuntaan. Yhteiset niittotalkoot ja kasvien nosto juurineen muutaman vuoden ajan saavat luonnonkasvimme jälleen kukoistamaan.