BIOSIVU – öljyhampun sivuvirroista tuotteita vähähiiliseen rakentamiseen

MKN Etelä-Savo

Maatiloilla voidaan tulevaisuudessa viljellä rakennustuotteiden raaka-aineita. BIOSIVU-hankkeessa kehitetään öljyhampun korresta uusia rakennuslevyjä.

Biosivu netti kuva jyrki leppala
Öljuhampun korjuu käynnissä pellolla
Lippu ja lause suomi
ELY Logo verkkokayttoon hanke

Saako öljyhampun korresta lisäeuroja? -webinaari 26.3.2024 klo 9-11

Webinaarissa tarkastellaan öljyhampun korren hyödyntämistä rakennuslevyn valmistuksessa. Webinaari on suunnattu öljyhamppua viljeleville ja viljelystä kiinnostuneille maatiloille.

Ohjelma

  • 09.00-09.10 Tilaisuuden avaus, projektipäällikkö Matti Kilpiäinen, Biosivu – öljyhampun korresta rakennustuotteita vähähiiliseen rakentamiseen -hanke, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy Xamk
  • 09.10-09.20 Öljyhampun viljelynäkymät, toimitusjohtaja Jyrki Leppälä, Transfarm Oy
  • 09.20-09.50 Kuituhampun tuotantoketjun käynnistäminen Kainuussa ja Pohjois-Savossa -hanke (1.4.2019-31.10.2020), tutkija Kati Rikala, Luonnonvarakeskus
  • 09.50-10.00 Teollisuuden laatuvaatimukset kuituhampun korrelle, toimitusjohtaja Ville Saarelainen, Hemka Oy
  • 10.00-10.20 Hampun korren hyödyntämisen mahdollisuudet ja haasteet teollisessa mittakaavassa, luomukasvintuotannon asiantuntija Jari Luokkakallio, ProAgria Etelä-Pohjanmaa
  • 10.20-10.35 Biosivu hankkeessa kehitettyjen rakennuslevytuotteiden valmistuksen prosessin esittely, Matti Kilpiäinen
  • 10.35-10.40 Loppusanat, Matti Kilpiäinen

    Tilaisuus on maksuton. Ilmoittaudu viimeistään 21.3.2024 sähköpostilla osoitteeseen niina.saastamoinen@proagria.fi. Ilmoittautuneille lähetetään osallistumislinkki.
    Tervetuloa!

    Hankkeen tausta, tavoite ja yhteistyökumppanit

    Maataloustuotannon sivuvirrat sisältävät hyödyntämätöntä potentiaalia, joiden käyttöä kehittämällä voidaan edistää maatalouden kierotaloutta sekä materiaali- ja resurssitehokkuutta. Sivuvirtojen hyödyntäminen on mahdollista olemassa olevien resurssien uudenlaisella soveltamisella.

    Öljyhampun viljely sitoo jopa 8–15 tonnia hiilidioksidia viljelyhehtaaria kohti, mikä vastaa nuoren metsän sitomaa määrää, mutta sen kasvu kestää vain viisi kuukautta. Siemenestä saatavan öljyn lisäksi, öljyhampun viljely tuottaa myös runsaasti kasvin varsi- ja lehtikasvustoa, jota ei tällä hetkellä aktiivisesti hyödynnetä.

    Hankkeessa kehitetään ratkaisuja, joilla voidaan tehostaa öljyhampun viljelyn ja tuotannon resurssi- ja materiaalitehokkuutta sekä kestävyyttä ilmaston ja talouden kannalta.

    Hankkeen tavoitteena on löytää suomalaiseen maatalousympäristöön soveltuvat ratkaisut, joilla öljyhampusta voidaan valmistaa teknisesti toimivia rakennuslevyjä. Sen lisäksi että öljyhampun viljelijä voi hyötyä korsijakeelle syntyvästä positiivisesta arvosta, voidaan öljyhampun sivuvirralla myös kehittää rakentamisen hiilitasetta.

    BIOSIVU-innovaatioryhmään osallistuvat yritykset: Transfarm Oy, Hemka Oy, Suomen Hampputuotteet Oy, Kivelä Group Oy, Puutaito Oy, Saimaan seudun erikoisrakentajat Oy.

    Hankkeen kesto: 1.1.2023-31.12.2024

    Toteuttajat: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Oy, Tampereen yliopisto sekä ProAgria Etelä-Savo.
    Rahoitus: Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Hämeen ELY-keskus.

    Yhteyshenkilöt:
    Pekka Häkkinen, ProAgria Etelä-Savo, p. 0400 381 432, pekka.hakkinen@proagria.fi
    Niina Saastamoinen, ProAgria Etelä-Savo, p. 040 735 9912, niina.saastamoinen@proagria.fi
    Matti Kilpiäinen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 050 341 7679, matti.kilpiainen@xamk.fi

    Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun logo
    Tampereen yliopiston logo
    ProAgria Etelä-Savon logo