Pellolta pöytään näkyväksi
Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeessa kytketään itäisen Suomen kestävä ruoantuotantotapa European Region of Gastronomy Saimaan yritys- ja tapahtumaketjuun ja osaksi ruokamatkailua.
Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja Pohjois-Karjala ovat osa European Region of Gastronomy Saimaa -statusta 2024. Näillä itäisen Suomen maakunnilla on ainutlaatuinen mahdollisuus erottua ruokamatkailualueena muusta eurooppalaisesta ja suomalaisesta tarjonnasta tekemällä ruoantuotantomme ja ruokajärjestelmämme vastuullisuus ja kestävyys näkyväksi sekä edelleen kehittää tätä ruoantuotannon tapaa.
Hankkeen myötävaikutuksella Saimaan alueen ruoka-alueidentiteetti vahvistuu ja pellolta pöytään -ruokaketjun yritykset ja muut toimijat verkostoitutuvat yli maakuntarajojen Taste Saimaa -brändin alla. Alueen maatiloille ja elintarvike- ja matkailualan yrityksille syntyy uutta liiketoimintaa esim. ruokamatkailuketjun osana ja maaseutuyritysten kilpailukyky ja kannattavuus parantuu.
Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeen toteutus jakaantuu kolmeen painopistealueeseen:
1. Pellolta – Kestävä, uudistava alkutuotanto
2. Pöytään – Ympäristövastuullinen ruoantuotanto, ruokamatkailu, maisema, kulttuuriympäristö
3. Näkyväksi – Pellolta pöytään -ruokaketjun toimintatavan näkyväksi tekeminen monikanavaisesti viestien ja ruokatapahtumin
Kohderyhmä ja toteutusalue
Hankkeen kohderyhmänä ovat maatilat ja maaseudun elintarvike-, matkailu- ja ravintola-alan yritykset Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan alueella.
Toteuttajat ja yhteyshenkilöt:
ProAgria Etelä-Savo ry/Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Sanna Lento-Kemppi, sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi, 050 476 6028
ProAgria Etelä-Suomi ry/Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Jenni Kunnaala, jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi, 040 528 8610
ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Anna Rinteinen, anna.rinteinen@maajakotitalousnaiset.fi, 043 827 3703
Baltic Sea Action Group BSAG (Elävä Itämeri säätiö sr), Menna Rantala, menna.rantala@bsag.fi, 40 352 9913
Kesto:
1.3.2024-30.6.2026
Rahoitus:
Euroopan unionin maaseuturahasto, Etelä-Savon ELY-keskus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Pohjois-Karjalan ELY-keskus sekä yksityiset rahoittajat.
Yhteistyössä:
Taste Saimaa, Karelia á la Carte, D.O. Saimaa
Hankkeen tuottama materiaali
Keittiömestarit Anu Narinen ja Ulla Liukkonen nostavat eteläkarjalaista ruokaa ja ruokakulttuuria esille valmistamalla ruokaa avotulella paikallisten yrittäjien ja tuottajien tuotteista.
Linkki videoon
Uudistava viljely - ratkaisuja tilojen haasteisiin -webinaari
Ruoantuotannon maisema Itä-Suomessa vuonna 2050
Maaseutuparlamentissa Nurmeksessa vuonna 2024 mietittiin työpajassa, millaisessa maisemassa ruokaa tuotetaan Itä-Suomessa vuonna 2050. Linkki työpajan materiaaliin.