Pellolta pöytään näkyväksi

MKN Etelä-Savo, MKN Etelä-Suomi, MKN Itä-Suomi

Hankkeessa kytketään itäisen Suomen kestävä ruoantuotantotapa European Region of Gastronomy Saimaa -yritys- ja tapahtumaketjuun ja osaksi ruokamatkailua.

Pellolta poytaan nakyvaksi kuva sampo luukkainen
EU ja ELY www 2

Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja Pohjois-Karjala ovat osa European Region of Gastronomy Saimaa -statusta 2024. Näillä itäisen Suomen maakunnilla on ainutlaatuinen mahdollisuus erottua ruokamatkailualueena muusta eurooppalaisesta ja suomalaisesta tarjonnasta tekemällä ruoantuotantomme ja ruokajärjestelmämme vastuullisuus ja kestävyys näkyväksi sekä edelleen kehittää tätä ruoantuotannon tapaa.

Hankkeen toteutus

Hankkeen myötävaikutuksella Saimaan alueen ruoka-alueidentiteetti vahvistuu ja pellolta pöytään -ruokaketjun yritykset ja muut toimijat verkostoitutuvat yli maakuntarajojen Taste Saimaa -brändin alla. Alueen maatiloille ja elintarvike- ja matkailualan yrityksille syntyy uutta liiketoimintaa esim. ruokamatkailuketjun osana ja maaseutuyritysten kilpailukyky ja kannattavuus parantuu.

Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeen toteutus jakaantuu kolmeen painopistealueeseen:

  1. Pellolta – Kestävä, uudistava alkutuotanto
  2. Pöytään – Ympäristövastuullinen ruoantuotanto, ruokamatkailu, maisema, kulttuuriympäristö
  3. Näkyväksi – Pellolta pöytään -ruokaketjun toimintatavan näkyväksi tekeminen monikanavaisesti viestien ja ruokatapahtumin 

Hankkeen kohderyhmänä ovat maatilat ja maaseudun elintarvike-, matkailu- ja ravintola-alan yritykset Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan alueella.

Hankkeen materiaalit

Tapahtumien esitykset

Eväitä ruokamatkailun kehittämiseen -tilaisuus, Ruokolahti 14.2.2025

Pellolta pöytään Tuula Repo, ProAgria Etelä-Suomi 

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen tervehdys Leena Hyrylä

Maakuntaliiton näkymät Heli Gynther

Matkailun mahdollisuudet Katja Vehviläinen, goSaimaa

Alueen vetovoimaisuus ruokamatkailukohteena Jani Halme


Matkailun monet mahdollisuudet maatiloille -webinaarisarja 6.2.-13.3.2025

Paimenlomat-webinaari 13.3.2025

Vapaaehtoismatkailu-webinaari 20.2.2025

Vapaaehtoismatkailu_ProAgria_esitys 20.2.2025 (pdf)

Koulutusmatkailu ja maatilavierailut ammattilaisille_ProAgria_esitys 13.2.2025 (pdf)

Yleistä maatilamatkailusta_ProAgria_esitys 6.2.2025 (pdf)

Tuhannen Tarinan Talo_yritysesittely 6.2.2025 (pdf)

 

Maaseutuparlamentti Nurmeksessa vuonna 2024

Materiaali työpajasta, jossamietittiin, millaisessa maisemassa ruokaa tuotetaan Itä-Suomessa vuonna 2050 (pdf)


Menneet tapahtumat

Koulutusmatkailu ja maatilavierailut ammattilaisille -webinaari 13.2.2025

Yleistä maatilamatkailusta -webinaari 6.2.2025

Uudistava viljely - ratkaisuja tilojen haasteisiin -webinaari 22.11.2024

Ruoantuotannon maisema Itä-Suomessa vuonna 2050 28.9.2024

 

 

Videot

Etelä-Karjalaista ruokaa ja ruokakulttuuria esille 9.9.2024
Keittiömestarit Anu Narinen ja Ulla Liukkonen valmistavat ruokaa avotulella paikallisten yrittäjien ja tuottajien tuotteista. Linkki videoon

MAKUJA SAIMAALLA -KILPAILU

Makuja Saimaalla -kilpailu julkistettiin Ruokolahdella Eväitä ruokamatkailun kehittämiseen -tilaisuudessa 14.2.2025.

  • Kilpailun ideana on tuoda esille uusia näkökulmia, innovatiivista ja sydämellä tehtyjä tuotteita, joista tulemme ammentamaan aivan loistavan menun, sanoo Karjalan Keittiömestareiden puheenjohtaja Ulla Liukkonen.  

Kilpailussa painotetaan lähialueen raaka-aineita. Finaali järjestetään syyskuun alussa, jolloin satokauden raaka-aineet ovat parhaimmillaan.

  • Kilpailu on jaettu neljään osaan alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka sekä eräruokakategoria. Kaikissa on oltava mukana alueellistettu raaka-aine, Ulla huomauttaa. Kilpailuun voi osallistua 1–2 hengen tiimi. 
  • Eräruokakategorialla huomioidaan lähestyvä kesä ja nousussa oleva luontomatkailutrendi. Kukkaan puhjennut luonto inspiroi kokkailemaan erätulilla, kauniissa Suomen luonnossa, sanoo Ulla. Järvet ja metsät tarjoavat aromikkaita antimia.

Kilpailun aikataulu 

Kilpailu käynnistyy ennakkotehtävällä, johon reseptit toimitetaan toukokuun alkuun mennessä. Semifinaali pidetään kesäkuussa ja kilpailu huipentuu finaaliin syyskuun alussa. Kilpailulle luodaan tiedotusta varten oma alasivu goSaimaa-sivustolle https://gosaimaa.com/makuja-saimaalla-kilpailu/


Kilpailu järjestetään yhteistyössä Karjalan Keittiömestarit ry:n sekä ProAgria Etelä-Savon, ProAgria Etelä-Suomen ja ProAgria Itä-Suomen Pellolta pöytään näkyväksi, maakunnallisen matkailun kehittämisyhtiön goSaimaan Lake Saimaa 2.0 sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin ja Lomalaitumen osatoteuttama BASCIL -hankkeiden kanssa. Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeessa tuetaan koko Etelä-Saimaan ruokaketjun verkostoitumista, uusia ruokainnovaatioita, tapahtumia, vetovoimaa ja saavutettavuutta.

Lisätietoa antavat: 

Alueyhdistykset - Suomen KeittiömestaritKarjalan Keittiömestarit ry

Puheenjohtaja Ulla Liukkonen p. 050 352 9006, ulla.liukkonen@ullaliukkonen.fi 
Päätuomari Tapio Laine p.  0400 253813,  otlaine1@gmail.com   

KILPAILUOHJEET

Makuja Saimaalla - toimita ennakkotehtävä 4.5.2025 mennessä osoitteeseen jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi
Eräruokakilpailu - toimita reseptit 27.4.2025 mennessä osoitteeseen jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi

Lisätietoa hankkeesta

Toteuttajat ja yhteyshenkilöt

ProAgria Etelä-Savo ry/Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Sanna Lento-Kemppi, sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi, 050 476 6028

ProAgria Etelä-Suomi ry/Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Jenni Kunnaala, jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi, 040 528 8610

ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Anna Rinteinen, anna.rinteinen@maajakotitalousnaiset.fi, 043 827 3703

Baltic Sea Action Group BSAG (Elävä Itämeri säätiö sr),

Kesto:

1.3.2024-30.6.2026

Rahoitus:

Euroopan unionin maaseuturahasto, Etelä-Savon ELY-keskus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Pohjois-Karjalan ELY-keskus sekä yksityiset rahoittajat.

Yhteistyössä: 

Taste Saimaa, Karelia á la Carte, D.O. Saimaa