Pellolta pöytään näkyväksi

MKN Etelä-Savo, MKN Etelä-Suomi, MKN Itä-Suomi

Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeessa kytketään itäisen Suomen kestävä ruoantuotantotapa European Region of Gastronomy Saimaan yritys- ja tapahtumaketjuun ja osaksi ruokamatkailua.

Pellolta poytaan nakyvaksi kuva sampo luukkainen
E Un osarahoittama PANTONE 105x500
ELY ID LA01 Logo FI V9

Etelä-Savo, Etelä-Karjala, Kymenlaakso ja Pohjois-Karjala ovat osa European Region of Gastronomy Saimaa -statusta 2024. Näillä itäisen Suomen maakunnilla on ainutlaatuinen mahdollisuus erottua ruokamatkailualueena muusta eurooppalaisesta ja suomalaisesta tarjonnasta tekemällä ruoantuotantomme ja ruokajärjestelmämme vastuullisuus ja kestävyys näkyväksi sekä edelleen kehittää tätä ruoantuotannon tapaa.
 

Hankkeen myötävaikutuksella Saimaan alueen ruoka-alueidentiteetti vahvistuu ja pellolta pöytään -ruokaketjun yritykset ja muut toimijat verkostoitutuvat yli maakuntarajojen Taste Saimaa -brändin alla. Alueen maatiloille ja elintarvike- ja matkailualan yrityksille syntyy uutta liiketoimintaa esim. ruokamatkailuketjun osana ja maaseutuyritysten kilpailukyky ja kannattavuus parantuu.

Pellolta pöytään näkyväksi -hankkeen toteutus jakaantuu kolmeen painopistealueeseen:

1. Pellolta – Kestävä, uudistava alkutuotanto

2. Pöytään – Ympäristövastuullinen ruoantuotanto, ruokamatkailu, maisema, kulttuuriympäristö

3. Näkyväksi – Pellolta pöytään -ruokaketjun toimintatavan näkyväksi tekeminen monikanavaisesti viestien ja ruokatapahtumin
 

Kohderyhmä ja toteutusalue

Hankkeen kohderyhmänä ovat maatilat ja maaseudun elintarvike-, matkailu- ja ravintola-alan yritykset Etelä-Savon, Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Pohjois-Karjalan alueella.

Toteuttajat ja yhteyshenkilöt:

ProAgria Etelä-Savo ry/Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Sanna Lento-Kemppi, sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi, 050 476 6028

ProAgria Etelä-Suomi ry/Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Jenni Kunnaala, jenni.kunnaala@maajakotitalousnaiset.fi, 040 528 8610

ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus, Anna Rinteinen, anna.rinteinen@maajakotitalousnaiset.fi, 043 827 3703

Baltic Sea Action Group BSAG (Elävä Itämeri säätiö sr), Menna Rantala, menna.rantala@bsag.fi, 40 352 9913

MKN ja BSAG logot

 

Kesto:

1.3.2024-30.6.2026

Rahoitus:

Euroopan unionin maaseuturahasto, Etelä-Savon ELY-keskus, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Pohjois-Karjalan ELY-keskus sekä yksityiset rahoittajat.

Yhteistyössä: 

Taste Saimaa, Karelia á la Carte, D.O. Saimaa

Taiste Saimaa, Karelia á la carte ja D.O. Saimaa -logot

Hankkeen tuottama materiaali

Keittiömestarit Anu Narinen ja Ulla Liukkonen nostavat eteläkarjalaista ruokaa ja ruokakulttuuria esille valmistamalla ruokaa avotulella paikallisten yrittäjien ja tuottajien tuotteista.

Linkki videoon

Uudistava viljely - ratkaisuja tilojen haasteisiin -webinaari

Linkki webinaariin

Ruoantuotannon maisema Itä-Suomessa vuonna 2050

Maaseutuparlamentissa Nurmeksessa vuonna 2024 mietittiin työpajassa, millaisessa maisemassa ruokaa tuotetaan Itä-Suomessa vuonna 2050. Linkki työpajan materiaaliin.