Satotason nosto

MKN Etelä-Pohjanmaa
Ohran oraat2 Sonja Kankaanpaa

Satotason nosto Etelä-Pohjanmaalla

Tuotantopanosten tarkempi kohdentaminen, uusien teknologioiden hyödyntäminen ja maan kasvukunnon parantaminen mahdollistavat uusien lajikkeiden satopotentiaalin saavuttamisen. Lisäksi markkinaosaamisen kehittyminen edistää maatalousyrityksen taloudellista onnistumista.  

Satotaso määrittelee tilan taloudellista onnistumista, sillä satotason noustessa myös myyntitulot kasvavat. Suomessa keskisadot eivät ole nousseet, vaikka lajikkeet ja tuotantotekniikka ovat kehittyneet, näin on myös Etelä-Pohjanmaalla. Satotason nosto -hanke käsittelee osa-alueita, joilla satotasoon voidaan vaikuttaa tilatasolla. 

Satotason nosto -hanke auttaa viljelijöitä selvittämään millä tasolla omat satotekijät ovat, ja mikä omalla tilalla on suurin satoa rajoittava tekijä. Eri tiloilla on erilaisia keskisatoja, ja satotasot vaihtelevat paljon myös lohkoittain tilan sisällä. Hankkeessa tuotamme viljelijöille tietoa ja taitoa löytää ne toimet, joilla oman tilan satotasoa päästään nostamaan kannattavasti. Usein satotasoa voidaan nostaa myös suhteellisin pienin lisäkustannuksin.

Hanke koostuu webinaareista, joissa paneudutaan satotasoon vaikuttaviin tekijöihin yksi kerrallaan. Puhujiksi kutsutaan mielenkiintoisia ja alansa hyvin tuntevia puhujia, mm. tutkijoita, teollisuuden edustajia ja viljelijöitä. Pellonpiennar-tilaisuuksissa havainnoidaan sadonmuodostuksen kannalta olennaisia asioita ja mietitään kuinka sadontuotantoa voidaan maksimoida samalla ja tulevilla kasvukausilla. Ilmajoen koulutilalle perustetaan demolohkoja, joilla seurataan biostimulanttien vaikutuksia satotasoon. Samalla tutkitaan demolohkoilla muita satotasoon vaikuttavia tekijöitä. 

Satotason nousu -hanke on suunnattu maatalousyrityksille Etelä-Pohjanmaan alueella. Hankkeessa tarjotaan viljelijöille työkaluja tutkia viljantuotannon kannattavuutta ja mahdollisuuksia tuotantokustannuslaskurin avulla. 

Hankkeen toteutuksesta vastaa ProAgria Etelä-Pohjanmaa yhteistyössä Seinäjoen Ammattikorkeakoulun (SeAMK) kanssa.
Hanketta rahoittaa Euroopan maaseuturahasto.