SERIGO – Yhteisötaloudella sopeutumiskykyiseen, osalliseen ja hyvään elämään maaseutualueilla
KV. SERIGO-hanke tekee yhteisöihin liittyvää tutkimusta, edistää yhteistyötä ja antaa poliittisia suosituksia siitä, kuinka voidaan parantaa kestävyyttä, sosiaalista osallisuutta ja hyvinvointia Euroopan maaseutualueilla.
Hankkeessa kartoitetaan erityisesti yhteisöjen (esim. kylien, yhdistyksien, osuuskuntien) käynnistämiä uudentyyppisiä ratkaisuja. Tästä näkökulmasta vastataan kylien ja muiden maaseutuyhteisöjen haasteisiin.
SERIGOssa luodaan viisi kokeellista pilottihanketta, joiden tavoitteena on kokeilla ja toteuttaa uudenlaisia ratkaisuja ja tukea näin haavoittuvia ryhmiä Itävallassa, Virossa, Suomessa, Slovakiassa ja Sloveniassa. Pilotit antavat osallistujille vaikutusmahdollisuuksia, kun useat toimijat rakentavat yhteistyössä kokeiluja. Luodaan myös yhteisöllisyyttä ja kannustetaan aktiiviseen osallistumiseen.
Pilottimme
Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset toteuttaa yhden viidestä pilotista erityisesti Kainuun ja Pohjois-Karjalan alueilla. Kohderyhmänä ovat maaseudun naiset ja yhdistykset, joissa heitä toimii.
Toteutamme koulutusohjelman eri osa-alueilta, kuten liiketoiminnan suunnittelusta, asiakaspalvelusta ja markkinoinnista. Tavoitteena on mallintaa pienyrittäjyyden kehittämistä maaseudun naisille ja heidän yhdistyksilleen sekä auttaa työvoimapulaan ja rekrytointihaasteisiin joutuvia yrityksiä syrjäisillä alueilla. Koulutusohjelman sisältöä on jo kartoitettu mm. Nurmeksen maaseutuparlamentissa olleen kyselyn pohjalta.
Lisäksi loppuvuoden -24 aikana toteutamme kyselyt, joissa kysytään kiinnostusta tulla mukaan hankkeeseen, ja erityisesti
- maaseudun naisilta omia toiveita ja tarpeita työllistymiseen esim. yrittäjyyden tai pienimuotoisen yrittäjyyden avulla (kevytyrittäjyys tai osuuskunnat) tästä kyselyyn.
- maaseudulla toimivilta yhdistyksiltä ajatuksia pienimuotoisesta yrittäjyydestä varainhankinnan muotona (esim. pop up -kesäkioskit tai -kahvilat, kylätalkkaritoiminta tai asiointipalvelut) tästä kyselyyn.
- maaseudulla toimivilta yrityksiltä, mitä sellaisia esimerkiksi sesonkiajan tilapäisiä työvoimatarpeita heillä olisi, joihin vastaamiseen koulutusohjelmamme voisi auttaa tästä kyselyyn.
Syyskuun lopun valtakunnallisen Maaseutuparlamentin osallistujilta Nurmeksessa kysyttiin infopisteellämme tähän hankkeeseen liittyen, mitä taitoa/taitoja erityisesti harvaan asutun maaseudun naiset tarvitsevat yrittäjyyteen? Tästä sanapilvestä näet heidän ajatuksensa:
SERIGO-projektia koordinoi Itä-Suomen yliopisto ja se kokoaa yhteen 17 kumppania 11:sta eri EU-maasta: Federal Institute of Agricultural Economics, Rural and Mountain Research (Itävalta), Wageningen University & Research (Alankomaat), Universida de Vigo (Espanja), Eurac research (Italia), Fachhochschule Kärnten (Itävalta), University of Galway (Irlanti), Tallinn University (Viro), Zentrum für Soziale Innovation (Itävalta), Eskisehir Osmangazi University (Turkki), Cornelius University Bratislava (Slovakia), AEIDL - European Association for Innovation in Local Development (Belgia), Võrumaa Partnerluskogu (Viro), ProAgria/MKN Itä-Suomi (Suomi), Diakonie de La Tour (Itävalta), Prizma Foundation for Improvement of Employment Possibilities (Slovenia) ja Ostrava (Slovakia).
Lue lisää projektin kokonaisuudesta täältä.