Vesiviisas maaseutu

MKN Etelä-Savo

Maisemahankkeet

Tiedonvälityshankkeen päätavoitteena on lisätä tietoisuutta metsä- ja maatalouden vesien- ja luonnonhoidon keinoista, joilla myötävaikutetaan Etelä-Savon vesien hyvän tilan säilymiseen sekä parannetaan jo heikentyneiden vesistöjen tilaa. Vesien tilaan vaikuttamiseksi tarvitaan toimia laajoina kokonaisuuksina, koko valuma-alue huomioiden.

083

Valuma-alueet koostuvat usein sekä metsä- että maatalouden toiminnoista. Toimenpiteitä on tärkeää tehdä yhdessä, jotta koko valuma-alueen ravinne- ja kiintoainekuorma saadaan paremmin hallintaan.

Tavoitteena on parantaa vesiensuojelun tasoa metsä- ja maataloussektorilla muun muassa lisäämällä maanomistajien sekä metsäalan toimijoiden tietoisuutta erilaisista kustannustehokkaista vesiensuojelun toimenpiteistä ja tuoreimmista käytössä olevista tukikanavista. Lisäksi hankkeessa jaetaan tietoa vesienhoidon suunnittelun ja toteutuksen avuksi kehitetyistä työkaluista sekä metsä- ja luontotiedon hyödyntämisestä päätöksenteon tukena.

Suomen metsäkeskus toimii päätoteuttajana hankekumppaneinaan ProAgria Etelä-Savo yhdessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMKin kanssa. Hanke toimii Etelä-Savossa ajalla 1.10.2024-31.12.2026. 

Hankkeen tavoitteet

Hanke koostuu neljästä osiosta työpaketteineen. Osioiden pääaiheet ovat: 

1. yhdessä valuma-alueilla 
2. vesiviisasta metsänhoitoa 
3. vesiviisasta maataloutta 
4. viestintä 

Lisätietoa Metsäkeskuksen sivuilta

Hankkeella järjestetään erilaisia tiedonjakotilaisuuksia niin maasto- ja lähitilaisuuksina kuin webinaareinakin. Tilaisuuksien jälkeen osallistujat

  • ymmärtävät valuma-aluetason vesienhallintaa ja vesien suojeluratkaisuja
  • tunnistavat tilojen välisten ratkaisujen mahdollisuudet maa- ja metsätaloudessa
  • osaavat suunnitella ja toteuttaa kosteikkoja 
  • osaavat hyödyntää metsätalouden paikkatietoaineistoja
  • osaavat tarkastella suometsän vesitalouden tilaa, hakkuutavan vaikutusta pohjaveden tasoon ja ravinnetalouden hoitoa
  • saavat yleiskäsityksen turvemaiden kasvupaikkatyypeistä, ravinnetaloudesta, metsänkasvatustavoista, puunkorjuusta, ojien kunnostuksesta ja talousmetsien luonnonhoidosta ja tuntevat puuston ja erilaisten metsien käsittelyvaihtoehtojen vaikutukset suometsän vesitalouteen, kasvihuonekaasupäästöihin, vesistövaikutuksiin ja ojien kunnostustarpeeseen
  • ymmärtävät rantametsien ja pienvesien läheisyydessä tehtävien metsänhoidon menetelmien vaikutukset vesistöön
  • tietävät erilaisia vesistökuormitusta vähentäviä keinoja peltojen eroosion ja ravinnevalumien ehkäisemiseksi ja myös peltomaan hiilensidonnan lisäämiseksi
  • tuntevat viljelyn uusia digitaalisia ja paikkatietoa hyödyntäviä menetelmiä 
  • tiedostavat turvemaiden peltoviljelyyn liittyvät erityiskysymykset ja tietävät vaihtoehtoisia viljelytoimenpiteitä sekä muita maankäyttövaihtoehtoja.

Hankkeen tapahtumat