Eteläpohjalainen happamaton reikäleipä
Etelä-Pohjanmaalla leivotaan ja syödään yhä reikäleipää. Useat leipomot tarjoavat omat versionsa ja kotona leivotaan perityillä resepteillä. Tapana oli viedä leipomispäivänä lämpimäisiä naapureille tuoreen lämpimän leivän muodossa. Itsekin muistan juosseeni lämmin, voipaperiin kääritty leipä kainalossa naapureita ilahduttamaan. Tapa, jonka soisi säilyvän.
Eteläpohjalainen happamaton reikäleipä
(n. 5–6 leipää)
1 l piimää (vähän hapannu maito ja hera käy myös)
1–1,5 rkl suolaa
n. 50 g hiivaa
noin 1 kg ruisjauhoja
noin 1,5 kg vehnä- tai/ja hiivaleipäjauhoja
1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon ja lisää suola. Lisää jauhoja ja vaivaa taikina kiinteäksi, mutta ei kovaksi.
2. Kumoa taikina ruisjauhotetulle leivinpöydälle tai anna olla tiinussa. Paina taikinan ylitse kämmenen syrjällä risti, josta kohoamista on helppoa seurata. Peitä taikina liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa noin 1–2 tuntia.
3. Jaa taikina 5–6 osaan ja leivo niistä jauhotetulla pöydällä tasaisia kakkaroita, ”emoosia”. Voit taputella kaikki leivät yhtä paksuiksi tai tehdä osasta ohuempia, näkkileivän kaltaisia leipiä. Tee leipiin reiät keskelle esim. juomalasilla. Paista reiät isojen leipien lomassa pieniksi maistiaisleiviksi. Pistele leivät saman tien haarukalla ja uudelleen ennen paistamista. Kohota liinalla peitettyinä.
4. Paista ensin kuumemmassa leivinuunissa ohuet ja pienet reiät, lopuksi paksut reikäleivät. Sähköuunissa leivät paistetaan ensin 250 asteessa noin 10 minuuttia ja sitten miedommassa lämmössä noin 200 asteessa kypsiksi. Leipä on kypsä, kun se pohjasta koputettaessa kumisee ja on pinnaltaan lempeän ruskea.
Peitä kuumat leivät liinalla.
Pakkaa jäähtyneinä ja pakasta osa. Voit myös vanhaan malliin kuivata osan leivistä.
Katso kotitalousopettaja Hanna Valtarin Seinäjoen maa- ja kotitalousnaisista videohaastattelu leivänteosta