Fasolada

Fasolada on kreikkalainen papukeitto, jossa papuina on yleensä isoja, valkoisia papuja. Kotimaisessa versioissa niiden sijaan käytetään härkäpapuja.

kaksi lautasellista papukasvissoppaa, koristeltu valkoisella juustonokareilla ja raidlliseksi grillatuilla leipäviipaleilla
Kuva Kati Laszka

Fasolada 
2-3 annosta 
G, ilman juustoa M V
Valmistusaika n 45 min

3-4 dl keitettyjä härkäpapuja 
2 porkkanaa 
1-2 sipulia 
1 mieto chili
1-2 lehtisellerin vartta
n. 5 dl vettä 
1 tl Suolaa 
0,25 tl rouhittua mustapippuria 
1 rkl tomaattipyreetä 
100 g kirsikkatomaatteja 
0,5 dl oliiviöljyä 
(Pinnalle: Fetaa tai salaattijuustoa, silputtua lehtipersiljaa)
Lisäksi: Paahdettua vaaleaa leipää

1. Kuori porkkanat sekä sipulit ja kuutioi ne. Halkaise chili, poista siemenet ja silppua chili. Viipaloi selleri lehtineen. 
2. Laita kasvikset ja pavut kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että ainekset peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna kiehua matalalla lämmöllä kannen alla 20-30 minuuttia.
3. Lisää joukkoon tomaattipyree ja pikkutomaatit. Jatka keittämistä vielä noin 10 minuuttia.  
4. Ota keitto pois levyltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia. Valuta pinnalle oliiviöljy ja ripottele päälle halutessasi murusteltua fetaa ja silputtu lehtipersilja. Tarjoile heti.

Vinkki: Korvaa tuoreet tomaatit purkillisella säilöttyjä kirsikkatomaatteja tai tomaattimurskaa ja härkäpavut tetrallisella valkoisia papuja (n. 250 g). Oliiviöljyn sijaan voit käyttää rypsiöljyä, mutta aidomman maun saat hyvällä oliiviöljyllä.

Ohje on julkaistu Koti ja maaseutu -lehdessä 2-25