Hävikkivinkki: hyödynnä ylijäänyt riisi

Ylijäänyttä keitettyä riisiä, ruokakauraa, pastaa tai nuudelia ei kannata pistää bioroskiin!
Kaikkiin ohjeisiin voit käyttää riisin sijaan muita viljalisukkeita. Myös appelsiiniriisiin!

Nuudelipannu
Kuva: Tiina Makkonen

Mausteinen tomaattiriisi

Kuullota öljyssä paistinpannulla silputtu sipuli, pari valkosipulinkynttä ja mausta paprikajauheella sekä chilillä maun mukaan.
Lisää 1 dl soijarouhetta ja paista pari minuuttia.
Kumoa joukkoon tölkillinen tomaattimurskaa (maustettukin käy).
Kuumenna ja anna kiehua, kunnes seos sakenee. Sekoita joukkoon 1-2 dl keitettyä riisiä, kuumenna kiehuvaksi ja nauti!

Vinkki! Soijarouheen sijaan voit käyttää liha/makkarakastikkeen lopun, muuta lihaa, kalaa tai kasvivalmistetta. Tai vaikka kypsiä linssejä.


Kiinalainen paistettu riisi

Paista silputtu sipuli ja pari valkosipulinkynttä pannulla öljyssä hetki.
Lisää sekaan pari kourallista pakastekasviksia (esim. itämainen kasvisseos) tai pari suikaloitua porkkanaa ja 1-2 dl keitettyä riisiä.
Paista pari minuuttia ja kääntele sekaan esimerkiksi tölkki kalasäilykettä tai säilöttyjä papuja.
Riko kuppiin 1 munaa, mausta soijalla, chilikastikkeella sekä pippuriripauksella. Sekoita ja valuta riisin joukkoon. Kääntele seosta, kunnes muna on hyytynyt.

Appelsiiniriisi

Vatkaa 2 dl kermaa vaahdoksi. Myös kaura tai soijavalmiste käy.

Kääntele sekaan purkki (250 g) maitorahkaa, 2 kuorittua ja pilkottua appelsiinia sekä 2-3 dl keitettyä riisiä. Makeuta makusi mukaan ja nosta jääkaappiin viilenemään.

Vinkki! Vaihda appelsiinit kohmeisiin pakastemarjoihin (noin 3 dl). Tähän herkkuun voit käyttää myös käyttää riisi-, manna-, ohra- tai kaurasuurimopuuron loppuja.