Härkäpapu-pinaattipyörykät

Falafeleistä inspiraation saaneet pinaattiset pyörykät valmistetaan kotimaisesta härkäpavusta.

vihertäviä kasvispyöryköitä kulhossa, taustalla valkoista kastiektta ja pinaattia kulhoissa
Kuva Kati Laszka

Härkäpapu-pinaattipyörykät

Valmistusaika n 35 min.

noin 25 kpl

M, V

n. 5 dl keitettyjä härkäpapuja

1 l tuoretta pinaattia

2 kesäsipulia varsineen

2 valkosipulinkynttä

1,5 dl auringonkukansiemeniä

n. 0,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaurahiutaleita

2–3 tl garam masala maustetta

1 tl suolaa

(2–3 rkl vettä)

Paistamiseen rypsiöljyä

1. Laita härkäpavut monitoimikoneen kulhoon.

2. Ryöppää pinaatti tarvittaessa. Babypinaattia ei tarvitse ryöpätä. Valuta ja purista kevyesti kuivaksi. Tipauta papujen päälle kulhoon.

3. Paloittele sipulit ja kuoritut valkosipulin kynnet. Silppua myös sipulin varret ja laita sipulit papujen ja pinaatin sekaan. Mittaa päälle auringonkukansiemenet, jauhot, kaurahiutaleet ja mausteet. Jauha karkeaksi seokseksi. Jos seos on liian kuivaa, lisää hiukan vettä.

4. Anna taikinan tekeytyä 10–15 minuuttia jääkaapissa.

5. Muotoile taikinasta pyöryköitä ja paista ne öljyssä kullanruskeiksi. Voit kypsentää pyörykät myös uunissa. Pirskota pyöryköille hieman öljyä ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia. Tai airfryerissa 190 asteessa noin 5 minuuttia.

Tarjoa pyörykät esimerkiksi silputuilla tuoreyrteillä maustetun kermaviilin kanssa.

Vinkit: Voit vaihtaa härkäpavut tuoreisiin herneisiin, pinaatin nokkoseen tai vuohenputkeen ja vehnäjauhot kaurajauhoihin. Garam masala -mausteen voit vaihtaa esimerkiksi intialaiseen mausteseokseen tai korvata sen mauste- ja valkopippurilla sekä currylla ja paprikajauheella (käytä niitä yhteensä 2–3 tl).