Hävikkivinkki: ohjeita ylijääneelle pastalle

Loppuuko oma mielikuvitus eilispäivän pastan kohdalla? Lue täältä kolme vinkkiä pastan hyödyntämiseen.

Lautasellinen pennepastaa

Pastalettuset

Riko 2-3 munaa kulhoon, mausta pippurilla ja suolalla tai soijakastikkeella.

Vatkaa sekaan 1/2 dl vehnäjauhoja.

Silppua sipuli (sekä nahistunut tomaatti/pieni paprika, jos sellainen on) ja lisää munaseokseen.

Sekoita joukkoon 1-2 desilitraa kypsää pastaa tai nuudelia. Silppua tarvittaessa pienemmäksi. Jos jääkaapissa on jotain kypsää lihaa tai kalaa tai esim härkistä, lisää niitä silputtuna 1-2 dl halutessasi.

Paista lettupannulla miedolla lämmöllä kauniin ruskeiksi lettusiksi.

Pastalaatikko

Sekoita yli jääneen spagetin tai muun pastan joukkoon suikaloitua broileria, ruskistettuja sieniä, jauhelihaa tai lihakorviketta sekä halutessasi esimerkiksi pakastekasviksia.

Mausta pippurilla ja yrteillä. Kääntele sekaan runsaasti juustoa raasteena tai rouheena, jos on jäänyt juustonkannikoita.

Levitä seos vuokaan ja kaada kostukkeeksi tomaattimurskaa tai kermaa. Ripottele pinnalle halutessasi vielä juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes paistoksen pinta alkaa saada väriä.

Ruokaisa salaatti talon tapaan

Käytä tähän salaattiin ylijäänyttä keitettyä riisiä, pastaa, nuudeleita tai perunoita. 

Proteiiniksi sopii kaikenlainen kypsä liha, kala, lihankorvike tai kypsennetyt pavut. Jos mitään näistä ei ole, keitä kananmuna kovaksi (8-10 min) ja pilko salaattiin.

Salaattiin voit sekoittaa monenlaisia aineksia.
Kuutioi keitetyn riisin/pastan/nuudeleiden tai perunoiden joukkoon omena, pieni sipuli ja herkkukurkku (tai muutaman maustekurkkuviipale). Tai jos jääkaapissa on oliiveja, käytä niitä. Omenan sijaan sopii päärynä, pätkä tuoretta kurkkua tai tomaatti. Salaattiin voit nakata salaattijuustokuutioita tai muuta juustoa. Ja jos jääkaapissa sattuu olemaan jää- tai muuta salaattia, revi sitä joukkoon, tai raasta kaalia.

Kastikkeena voit käyttää valmiskastiketta tai valmistaa kermaviilistä tai maustamattomasta jugurtista kastikkeen itse. Helpoin kastike syntyy, kun sekoitat puolikkaan dippikastikejauhepussin kermaviilipurkilliseen tai 2 desilitraan maustamatonta jogurttia. Tai jogurtin/kermaviilin voi maustaa makealla chilikastikkeella, salsalla, tai ihan vain suolalla, pippurilla (yrteillä) ja sitruunanmehulla (tai viinietikalla). Valuta kastike salaattiaineksille ja sekoita tai tarjoa erikseen. Jos kastiketta jää yli, sen voit käyttää dippikastikkeena.