Kalakeitto

Kalaruoat· Keitot

Maukas kalakeitto syntyy myös kotimaisista järvikaloista

Kalakeittoa lautasella ja vanha kattila
Kuva: Jouni Ranta

Järvikalakeitto

4–5 annosta

1 kg haukea tai pikkukaloja, esim. ahvenia
12 dl vettä
1,5 tl suolaa
10 maustepippuria
3 laakerinlehteä
2 sipulia
2 porkkanaa
750 g perunoita
2 dl ruoka- tai kuohukermaa
(kalaliemikuutio)
(muutama nokare voita)
tilliä ja/tai ruohosipulia

Perkaa kalat. Muista poistaa myös kidukset. Huuhtele kalat kylmällä vedellä.

Laita kalat kattilaan. Lisää kylmää vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hetki. Kuori vaahto pois.

Lisää suola, maustepippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia.

Siivilöi ja mittaa liemi. Lientä tulisi olla 10–12 dl. Lisää vettä tarvittaessa.

Lisää liemeen hienonnettu sipuli, suikaloidut porkkanat ja lohkotut perunat. Keitä kannen alla kypsiksi. Perkaa kiehumisen aikana kalat ruodottomiksi.

Lisää keittoon ruodottomat kalapalat ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi.

Tarkista suolan määrä ja lisää tarvittaessa kalaliemikuutio tai suolaa.

Lisää keittoon halutessasi muutama voinokare ja hienonnetut yrtit. Tarjoa ruisleivän kanssa.

VINKKI! Kalakeitto sopii myös maidottomaan ruokavalioon, kun keittoon ei lisätä kermaa.