Kalapihvit ja burgerit

Kalaruoat

Superburgeri maistuu niin isoille ja pienille, kun täytteenä on kalapihvi ja kotiketsuppia

Kalapihviburgeri
Kuva: Laura Riihelä

Kalapihvit ja burgerit

4 annosta
500 g fileoitua haukea (tai muuta vaaleaa kalaa)
2 rkl juoksevaa margariinia
1 dl kevytmaitoa
1 kananmuna
1 dl vaaleita leivänmuruja (1 viipale kaurapaahtoleipää)
0,5–1 tl suolaa
0,5 tl rouhittua valkopippuria
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
2 rkl tuoretta yrttisilppua (tilliä ja/tai sitruunamelissaa)
juoksevaa margariinia paistamiseen

Burgereihin
4 sämpylää
4-8 rkl kotiketsuppia
4 rkl marinoitua punasipulia tai 1 maustekurkku
4 rapeaa salaatinlehteä

  1. Jauha kala monitoimikoneella, lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
  2. Muotoile voidellun leivinpaperin päälle pellille pihvejä (16–20 kpl), tiputtele päälle hiukan juoksevaa margariinia ja paista 200 asteessa 20–25 minuuttia, käännä välillä.
  3. Kokoa pihveistä burgereita, laita ne halkaistun lämmitetyn sämpylän sisään ja lisää tomaattikastiketta sekä sipulia tai maustekurkkua ja salaattia.
  4. Nauti kylmän maidon kanssa välipalana tai pikku ateriana.

Vinkki! Voit pyöräyttää taikinasta myös pyöryköitä. Tarjoa ne perunoiden tai perunasoseen, punajuurien, höyrytettyjen kasvisten ja yrteillä maustetun kermaviilin kanssa.

Kalapihvien sijaan voit täyttää burgerit myös härkäpapu-juurespihveillä.

Marinoitu punasipuli

2 kpl (120 g) punasipulia
1 dl punaviinietikkaa
0, 75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua pippurisekoitusta
1 dl rypsiöljyä

  1. Sekoita suola, sokeri ja pippuri etikkaan, anna liueta ja lisää öljy.
  2. Kuori sipulit ja viipaloi ohueksi.
  3. Lisää sipulit marinadiin ja anna maustua viileässä muutama tunti. Säilyy jääkaapissa viikon verran.

Kotiketsuppi

3–4 rkl rypsiöljyä
1 pieni sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
0,5–1 kpl punaista mietoa chiliä
1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja (tai tomaatteja)
1 pienehkö (120 g) punainen paprika
1 rkl viinietikkaa
0,25–0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1–2 rkl juoksevaa hunajaa tai tummaa sokeria
2 dl tomaattimurskaa

  1. Pese kasvikset, puhdista paprika siemenistä, kuori ja lohko sipuli ja valkosipulinkynnet.
  2. Mittaa öljy kattilaan, lisää sipulit, chili, paprikapalat ja tomaatit ja kuumenna kastike kiehuvaksi. 
  3. Lisää mausteet ja hauduta hetki, soseuta sitten sauvasekoittimella.
  4. Säilytä viileässä, sekoita kastike tasaiseksi ja tarjoa sitä kala-, liha- ja kasvisruuan lisäkkeenä. Säilyy jääkaapissa viikon verran.