Kaurapyöröt Hankasalmelta

Leivonnaiset

Keskisuomessa, erityisesti Hankasalmen suunnalla, leivottiin kaurapyöröjä, vaikka pyörö-nimi viittaa Itä-Suomessa valmistettavaan kukkoseen. Keskisuomalainen ohje muistuttaa enemmän nykyistä kauraleipäistä, mutta kaurapyörrön rakenne on hieman erilainen.

Kauraisia leipäsiä liinan päällä
Kuva: Mirja Pummila MKN Keski-Suomi

Kaurapyöröt

maidoton vegaaninen 


3 dl    haaleaa vettä
11 g    kuivahiivaa
2,5 dl    kaurahiutaleita
2–2,5 dl    vehnä tai hiivaleipäjauhoja
1 tl    suolaa

1. Sekoita hiiva ja 1,5 dl kaurahiutaleita haaleaan veteen. 
2. Annan seoksen olla lämpimässä paikassa, kunnes se alkaa kuplia.
3. Lisää seokseen loput kaurahiutaleet, jauhot ja suola. Taikina ei saa tulla vetelää puuroa sakeammaksi.
4. Nosta lusikalla taikinakokkareita uunipellille. Paista 10–15 minuuttia 250 asteessa. 
Tarjoa esimerkiksi tuoreherne- tai rahkalevitteen kanssa.

Tuorehernelevite ja rahkalevite