Kauratto

Kauratto on kotimainen vastine risotolle. Käytä kaurattoon kokonaisia kaurajyviä tai kaurarouhetta. Kaurajyviä myydään erilaisilla nimikkeillä, esimerkiksi kaurajyvä/jyvänen, ateriajyvät, ruokakaura...
Ohje on muunneltavissa. Voit valmistaa pekonilla tai pelkästään kasvisversion.

Kauratto vaaka netti
Kuva Sami Piskonen

Kauratto

4 annosta

(G, jos kauran gluteenitonta)

Valmistusaika  n 35 minuuttia

3 dl kaurajyviä tai rouhetta
6 - 7 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 pkt pekonia (n. 140 g)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
70 – 100 g lehtikaalia
1 (120 g) punainen paprika
1 dl juustoraastetta, esim. emmental
ripaus mustapippuria
1 dl hienonnettua persiljaa
0,5 sitruunan mehu

1. Laita vesi kiehumaan kattilaan ja lisää veden joukkoon kasvisliemikuutio.
2. Suikaloi pekoni saksilla paksupohjaisen kattilan pohjalle.
3. Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynsi.
4. Revi lehtiosa irti lehtikaalin lehtiruodista. Suikaloi lehdet ja silppua ruoti hyvin hienoksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja kanta. Kuutioi paparika.
5. Kuumenna pekonikattilaa ja ruskista pekoni kevyesti. Lisää sekaan sipuli- ja lehtiruotisilppu. Paista muutama minuutti ja sekoita joukkoon kaura, lehtikaali ja paprika. Anna kuullottua hetki.
6. Ala lisätä sekaan kuumaa kasvislientä vähitellen, esimerkiksi kauhan avulla muutamna kauhallinen kerrallaan. Lisää kasvislientä vasta, kun edellinen erä on imeytynyt kauran joukkoon.
7. Jatka kasvisliemen lisäämistä kauraton joukkoon aina välillä sekoittaen, kunnes kauratto on kypsää. (noin 20 minuuttia). Tarkista kypsyys maistamalla. Seos saa olla al dente, eli hampaissa saa tuntua purtavaa.
8. Sekoita lopuksi joukkoon juustoraaste, ripaus mustapippuria ja puolikkaan sitruunan mehu.

Kypsennysaika vaihtelee, käytätkö kokonaista vai rouhittua kauraa.

Vinkit: Korvaa pekoni suikaloidulla porkkanalla ja pienellä kesäkurpitsalla, jos haluat tehdä kauraton ilman lihaa. Proteiinilisäksi lihattomaan versioon käy esimerkiksi härkäpapurouhe.