Keskipohjanmaalainen miedosti hapan ruisleipä
Keski-Pohjanmaalla leipää on leivottu niistä jauhoista, mitä kulloinkin on tarjolla ollut. Myös ruisleipä on suosittua. Pohjanmaalla ruisleipä ei ole niin hapanta, kuin itäsuomalainen leipä.
Alueen omin leipä on sekaleipä
Mieto hapan ruisleipä
Herätä taikinajuuri:
Kiehauta ja jäähdytä kädenlämpöiseksi 70 g vettä ja lisää siihen 70 g ruisjauhoa ja saman verran juurta. Peitä ja jätä vedottomaan paikkaan pöhisemään yön yli. Seuraavana aamuna toista juurivellin valmistus. Ja illalla pääset jatkamaan leipomista.
Vinkki: Ylimääräisen juuren voi kuivattaa leivinpellillä tai laittaa jääkaappiin.
Raski:
1 l piimää
2 dl vettä
210 g hapanjuurta
1 l ruisjauhoja
Lämmitä vesi ja piimä kädenlämpöiseksi.
Sekoita joukkoon ruisjauhot ja hapanjuuri. Peitä kelmulla ja leivinliinalla kuivumisen estämiseksi ja jätä yöksi huoneenlämpöön happanemaan.
Seuraavana aamuna jatketaan leipomista:
9 dl lämmintä maitoa
2 rkl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
n. 1 kg ruisjauhoja
Sekoita edellisenä päivänä tehtyyn esitaikinaan eli raskiin lämmin maito ja suola.
Lisää sekaan suurin osa jauhoista ja vaivaa taikina tasaiseksi, kunnes se alkaa irtoamaan käsistä.
Peitä liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Kaavi taikina leivinpöydälle ja alusta kiinteäksi. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna.
Jaa taikina neljään palaan ja riivaa (pyörittele) palat kartion mallisiksi limpuiksi. Taputtele kartiot matalammiksi, pyöreiksi leiviksi.
Pistele leivät haarukalla tai paina pintaan muotilla kuvioita ja anna leipien kohota, kunnes pinta halkeilee hieman.
Paista 270 asteessa vajaa tunti.
Sekaleivän löydät täältä Keskipohjanmaalainen sekaleipä